ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Neka je srećan i Bogom blagoslovljen Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 6. januara slave Badnji dan.

Na Badnje jutro u kuću se unosi badnjak, a u većini hramova u večernjim časovima se nalažu odnosno pale ispred hramova.To veče, oko posne trpeze okuplja se porodica. U mnogim krajevima obavezno je pijukanje koje je najzanimljivije za djecu jer bude dosta slatkiša.

Badnjak

Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo, koje se na Badnji dan ujutro rano seče i donosi pred kuću. Uveče, uoči Božića, badnjak se preseca i zajedno sa slamom unosi u kuću. Badnjak simbolički predstavlja ono drvo koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini, kada se Hristos rodio.

Slama

Posle badnjaka, u kuću se unosi slama koja se posipa po celoj kući. Prema narodnom verovanju slama se unosila zato što se i Hristos rodio na slami.

Večera uoči Božića

Kada se unesu badnjak i slama, ukućani sedaju za trpezu. Večera je posna, obično se priprema prebranac, sveža ili sušena riba i druga posna jela.

Danas je i zadnji dan posta prije pričešća čija je svrha očišćenje duše i tijela koje se, uz uzdržavanje od mrsne hrane, prvenstveno postiže izbjegavanjem loših misli, riječi i djela. Upravo je to najvažnije – biti dobar i poštovati druge!

Badnji dan najavljuje veliki hrišćanski praznik Božić. Neka vam je srećno i Bogom blagosloveno Badnje jutro i Badnji dan!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button