ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Obilježen Dan RS u Milićima – premijerno izvedena pjesma “Republiko moja Srpska”

Pomenom poginulim borcima i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju, te kulturno-umjetničkim programom u Milićima je obilježen Dan RS – 09.januar.

Načelnik opštine Milići Marko Savić izjavio je da je Republika Srpska rođena u miru 09.januara 1992.godine i da je to jedini datum koji se vezuje za nastanak Republike Srpske.

obilježen dan rs - milići 2024

“Mislim da je ovo veoma važno za sve nas. Ovo je naš praznik. Mi ne možemo proslavljati Dan RS kad to nekome odgovara. Ono što je činjenica i što pretpostavljam smeta, jeste da je Republika Srpska stvorena u miru, uz pomoć legitimnih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti tadašnje BiH. Tog datuma je osnovana Republiika srpskog naroda u BiH i mi to i obilježavamo. Mislim da je naš nacionalni interes RS, naš nacionalni interes je sloboda i to moramo tako i da doživljavamo, jer ako mi ne poštujemo sebe, ne možemo očekivati ni drugi da nas poštuju. Još jednom bih odao počast svim onim koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske, naravno da se zahvalim svima koji su na drugi način uložili sebe, jer dok imamo Republiku Srpsku imaćemo i slobodu i bitisanje ovdje i zbog toga poštujmo ovaj praznik“ – rekao je načelnik Marko Savić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Milići Dragutin Đuričić poručio je da niko ne može zabraniti obilježavanje rođendana Republike Srpske.

obilježen dan rs - milići 2024

“Dok je srpskog naroda, biće i Republike Srpske. Poručujem i predstavnicima vlasti da ekonomski jačaju i razvijaju Republiku Srpsku a samim tim i položaj boračke populacije, penzionera i svih koji žive u RS” – istakao je Đuričić.

Osim pomena i polaganja cvijeća, i kulturno-umjetničkom program koji je održan u Domu rudara, obilježen je Dan RS u Milićima. U porgramu su učestvovali učenici osnovne I srednje škole, djeca iz obdaništa “Poletarac”, KUD “Prota Matija Popović” a gost večeri bio je pjesnik Goran Vitič, koji je rođen na našim prostorima. Vitić je za ovu priliku, građanima Milića poklonio pjesmu “Republiko moja Srpska”, koju je premijerno predstavio publici u Domu rudara a zatim je pjesmu otpjevao protojerej Bogdan Stjepanović.

obilježen dan rs - milići 2024

“I ovog puta smo Milićima poklonili premijerno pjesmu “Republiko moja Srpska” koja je napisana 2008. godine. Imali smo sreću da upoznamo i Bogdana Stjepanovića, protojereja, koji je sa svojim lepim vokalom izneo dostojanstveno pesmu, a posebno zadovoljstvo mi predstavlja što je premijerno izvedena u mom rodnom mestu“ – izjavio je Goran Vitić I dodao da je u pripremi pjesma za Mariju Nagraisalović (koja je izvela pjesmu “Ne dam”), za Đurđevdanski festival a sa protojerejom Bogdanom, Vitić će nastaviti saradnju.

obilježen dan rs - milići 2024

“Što se tiče saradnje sa Goranom Vitićem, mogu samo da kažem da je to dar od Boga. Goran je veliki tekstopisac a prije svega izuzetan čovjek. Eto Bog je dao da snimimo, ja to zovem nova himna, jer ima u sebi toliko snažne stihove I muziku a u planu je da sa Big Bendom Dejana Petrovića, snimimo pjesmu “Oče” – rekao je protojerej Bogdan Stjepanović koji je uz tradicionalan pozdrav “Mir Božji, Hrists se rodi” uputio čestitku građanima opštine Milići povodom najvećeg hrišćanskog praznika Božića.

obilježen dan rs - milići 2024

Najemotiviji trenutak I najviše emocija kod publike, izazavalo je izvođenje pjesme “Samo da rata ne bude”, koju su zajedno, složno kao jedan, pjevala djeca iz Poletarca, učenici osnovne I srednje škole a publika ih je u stojećem stavu pratila i aplaudirala. Pjesmom su poslate poruke mira, ljubavi I radosti prema životu.

Kulturno-umjetnički program uveličali su I članovi KUD “Prota Matija Popović” Milići a narodno veselje uz kuvano vino I posluženje organizovano je na Trgu rudara. Veče je, tačno u 20:00 časova uljepšao vatromet.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button