ističemoRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Od sutra na recept dostupni novi lijekovi

Osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od sutra, 15. januara, u apotekama na recept će biti dostupne nove terapije i to za hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, ulcerozni kolitis i hemofiliju, a uvode se i dvije nove farmaceutske usluge.

Na Listu A lijekova koji se izdaju na recept uvršteni su lijekovi “aklidinijum bromid, formoterol” prašak za inhaliranje kojeg koriste oboljeli od hronične opstruktivne bolesti pluća i lijek “mesalazin rektalna suspenzija”, koji se primjenjuje kod akutnih faza ulceroznog kolitisa. Riječ je o efikasnim terapijama zahvaljujući kojima se smanjuje potreba za hospitalizacijama pacijenata. Takođe, na Listu A su uvršteni i rekombinovani faktori koagulacije (“moroktokog alfa” i “simoktokog alfa”) koje koriste oboljeli od hemofilije. Naime, ovi lijekovi su od ranije dostupni oboljelima, ali samo u UKC-u Republike Srpske, jer se nalaze u Programu lijekova i nabavlja ih Fond putem javnih nabavki. Kako bi se olakšalo oboljelima, naročito iz drugih krajeva Srpske, da ne moraju da dolaze u UKC Srpske samo radi terapije, uvrštavanjem ovih lijekova i na Listu lijekova koji se izdaju na recept, oni će ubuduće biti dostupni oboljelima od hemofilije i u apotekama. Dakle, na ovaj način poboljšaćemo i olakšati dostupnost terapija pacijentima, čemu FZO Republike Srpske, uz uvođenje novih terapija, konstantno teži.

Na Listu B uvršten je lijek “zofenopril” za hipertenziju, koji doprinosi boljoj kontroli pacijenata, što dugoročno rezultira smanjenjem razvoja komplikacija. Ovaj lijek pruža dodatnu zaštitu srca i krvnih sudova. Napominjemo da za lijekove sa Liste B sva osigurana lica učestvuju u troškovima u iznosu od 50 odsto cijene lijeka i niko nije oslobođen plaćanja. Za referentne lijekove sa Liste A FZO RS u potpunosti snosi troškove za osiguranike koji su oslobođeni plaćanja participacije, dok ostali plaćaju participaciju u iznosu od 10 odsto cijene lijeka.

Kada je riječ o farmaceutskim uslugama, od 15. januara Fond će za osigurana lica finansirati dvije nove usluge u apotekama i to farmaceutsku uslugu izrade podijeljenih praškova i uslugu izrade sirupa. Ove usluge su uvedene jer doze i oblici pojedinih lijekova nisu prilagođeni dječijem uzrastu, te djeca ne mogu da ih koriste. Naime, mnogi lijekovi koji se nalaze na našim listama dostupni su samo u obliku čvrstih farmaceutskih oblika koje mlađa djeca ne mogu da progutaju, a i doze nisu prilagođene za djecu. Iz tog razloga, FZO će početi finansirati pomenute usluge magistralne izrade lijekova u vidu praškova ili sirupa, a kako bi se djeci obezbijedile potrebne propisane terapije.

Ovim proširenjem Liste lijekova FZO Republike Srpske je nastavio praksu da se početkom svake godine uvode novi lijekovi na recept, kako bi se građanima povećala dostupnost terapija koje finansira obavezno zdravstveno osiguranje, odnosno kako bi osiguranici što manje novca izdvajali za lijekove i kako bismo unapređivali zdravstvenu zaštitu naših osiguranika.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button