ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Otvoreno sankalište u Milićima

Sankalište u Milićima zvanično je otvoreno u subotu 13.januara. Puštanjem u rad žičare, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ozvaničio je početak rada sankališta. Vrijednost radova je oko 86 000 KM, koje su dio sredstava koje je izdvojila Vlada RS, dok je Olimpijski centar Jahorina sankalištu poklonio top za osnježavanje u vrijednosti 100 000 KM – kaže premijer Višković.

otvoreno sankakište - milići 2024

“Zaista jedna dobra ideja lokalne zajednice I načelnika koji je predložio. Nadam se da će ovdje biti I regionalno sankalište jer evo nalazimo se u polovini januara a snijega nema bez vještačkog osnježavanja. Top koji je ovdje došao, nešto je najsavremeije u ovoj branši I hvala Olimpijskom centru Jahorina za donaciju. Vlada RS je izdvojila više od 300 000 KM za opštinu Milići za sadržaje koje planiraju izgraditi a jedno od njih je upravo I ovo sankalište. Praktično, sankalište koje je otvoreno, udaljeno je 5-10 minuta od centra grada tako da je veoma pristupačno, nalazi se u borovoj šumi I zaista je pravo mjesto za djecu ali I za njihove roditelje, bake,deke…

Ovdje je predviđeno da bude izgrađena I jedna trim staza koja će od ovog sankališta da vodi do Sportskog centra… Možemo da se volimo ili ne volimo ali djela najbolje govore. Meni je žao što se pojavila priča da ovo sankalište ne treba, ali ja ne mogu da se složim s tim.  Ja se nadam da će svi biti zadovoljni i moram da napomenem da će lift/žičara biti dodatno obezbijeđen mrežom tako da će djeca u svakom momentu biti bezbjedna” – kaže premijer Višković.

Načelnik opštine Milići Marko Savić napominje da je sankalište samo dio projekta izgradnje rekreativnih sadržaja u opštini Milići.

“Ono što sam govorio I u ranijem periodu, bez obzira na neka osporavanja koja smo imali, mislim da su Milići dobili jedan sadržaj koji nema baš svuda. Mi imamo ovakvo sankalište praktično u centru grada. Ovo je pravo mjesto da djeca tokom raspusta ali I kada krenu u školu, dođu ovdje, druže se, sankaju, odvoje od mobilnih telefona. Ovdje su uslovi zaista dobri a staza je osvijetljena, tako da se može koristiti I tokom večernjih sati. Sad vas pitam – koliko novaca vrijedi radost ove djece ? Mislim da to nema cijenu I da koncept, koji mi zauzimamo, da se konkretnim dijelima borimo ima smisla. Lako je kritikovati ali treba stvarati i sanjati a pogotovo kad radimo za našu djecu. Još jednom hvala predsjedniku Vlade RS gospodinu Viškoviću koji nam daje nesebičnu podršku u provođenju svih projekata na području opštine Milići“ – poručuje načelnik opštine Milići Marko Savić.

otvoreno sankakište - milići 2024

Izgradnja I uređenje sankališta povjereno je preduzeću “Tehnometal” iz Vlasnice koje se prvi put oprobalo na ovom polju ali, radovi su, kako kaže predstavnik preduzeća Kruno Vlačić, završeni za 45 dana.

“Morali smo da posjetimo 3-4 sankališta I skijališta, da prelazimo po 250 km I više da vidimo kako se to radi, jer nismo imali iskustva u ovim radovima. Doveli smo struju raznih presjeka – za osvjetljenje staze, za žičaru I za top. Tako da smo I pod pritiskom načelnika ubrzali radove I završili sve za 45 dana. I evo, nakon što je sankalište otvoreno raduje me ova slika koju danas vidim” – kaže Vlačić.

otvoreno sankakište - milići 2024

Sav trud i rad na kraju je nagrađen dječijim osmjesima I zadovoljstvom roditelja.

Lazar Bačić ima 11 godina I cijeli dan provodi na sankalištu . “Jutros sam došao na sankalište I jako je dobro.”

„Dolazio sam i prethodnih dana. Sankalište mi se previše sviđa jer mi je blizu” – kaže trinaestogodišnji Viktor Čonjić.

otvoreno sankakište - milići 2024

Milica Janković kaže da se ranije sankala kod svoje kuće ali sankalište joj je draže. “Došla sam sa drugaricom. Ima nas puno na stazi pa se malo sudaramo ali lijepo je” – kaže Milica.

Mihajlo Jolović napominje da će ostatak raspusta provesti na sankalištu. “Drugari su mi rekli da je ovdje predivno I došao sam I ja da se sankam” – kaže Mihajlo.

Nikolija Savić je došla sa drugaricama. „Došla sam na otvaranje sankališta i sviđa mi se“ – kaže Nikolija.

Mihajla Đurić je na sankanje došla sa mlađim bratom. „Nismo se do sada sankali jer nije bilo snijega. Jako mi je drago da imamo u našem mjestu sankalište. Meni je jako blizu, skoro ispred kuće“ – kaže Mihajla.

Njen brat, Milioš ima šest godina i s nestrpljenjem je dočekao početak rada sankališta. „Nisam se do sad sankao i ovo sankalište mi je super“ – kaže nam Miloš.

Dragomir Ilić, otac dvoje djece, prezadovljan je sankalištem.

“Došao sam sa dvoje djece. Ovo je prava stvar koja je napravljena za mlađe uzraste. Zahvaljujemo se opštini, načelniku Saviću i svima koji su učestvovali“ – kaže Ilić.

Na zvaničnom otvaranju, posjetioci su bili počašćeni toplim čajem a ulaz na sankalište, koje se nalazi u naselju Goločevina je besplatan.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button