BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Pčelarstvo i ruralni razvoj – održana edukacija u Vlasenici

Predavanje za pčelare  na temu „Izazovi u pčelarstvu povezani sa klimatskim promjenama, varoom i voskom“ održano je juče u opštini Vlasenica. Aktivnost  je dio projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“ koji realizuju Opština Vlasenica i nevladina organizacija Muslim Aid a predavanju su, osim pčelara sa područja opštine Vlasenica, prisustvovali i pčelari iz susjednih opština. Profesor biologije, sertifikovani predavač pčelarstva SPOS-a  Sulejman Alijagić iz Velike Kladuše, upoznao je prisutne o jesenjem ozimljavanju pčela, zimovanju, bolestima pčela i drugim temama.

„Imamo nalaze voska koji su rađeni u Zagrebu za područje cijele BiH i pokazalo se da je vosak jako loš. Ali mi moramo da se borimo protiv toga, protiv klimatskih prilika, protiv falsifikatora meda… Na sreću, ovdje imamo dobre uslove za pčelarenje ali i probleme poput niskih podsticaja. I ono što je najvažnije, moramo ukazati na opšte dobro pčele kao oprašivača jer svaka treća kašika hrane koju unosimo u naš organizam je od pčela oprašivača i moramo pčelu cijeniti kao božije biće“ – ističe profesor Alijagić.

Admir Hodžić, koordinator projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj” iz organizacije Muslim Aid kaže da je predavanje u Vlasenici prva u nizu edukacija koja je namijenjena svim pčelarima iz regije, ne samo korisnicima projekta.

pčelarstvo i ruralni razvoj - Vlasenica Muslim aid 2024

„U ovoj godini biće serija edukacija sa pčelarima koje se tiču zdravstvenog aspekta meda, sa poljoprivrednim proizvođačima, sa djecom posebno. Cilj nam je  da se djeca naviknu na konzumaciju meda i da sve slatkiše pokušaju zamijeniti medom ili proizvodima od meda. Planiramo i posjete sajmovima a edukacije će biti organizovane svaki mjesec sa našim korisnicima“ – kaže Hodžić.

Ukuna vriejdnost projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj” u opštini Vlasenica, iznosi oko 112 000 KM od čega 54 000 KM finansira Opština Vlasenica, 47 000 Muslim Aid a ostatak korisnici – kaže šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović.

pčelarstvo i ruralni razvoj - Vlasenica Muslim aid 2024

„U okviru projekta već je dodijeljena pčelarska oprema za 14 korisnika projekta kao i dodjela pčelinjih društava“ – kaže Damljanović.

Projekat  “Pčelarstvo i ruralni razvoj” u opštini Vlasenica trajaće do kraja 2024. godine.

Neka od predavanja prof. Alijagića možete pogledati OVDJE

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button