ističemoRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

PIO potvrdio: Veće penzije u Srpskoj

Svim korisnicima prava na penziju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske od 1. januara penzije su usklađene i povećane za 9,2 odsto, saopšteno je iz Fonda PIO.

Upravni odbor Fonda PIO donio je ovu odluku o redovnom godišnjem usklađivanju penzija na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku objavljenih u “Službenom glasniku Republike Srpske”, prema postotku koji je polovina zbira procenta promjene prosječne neto plate i procenta promjene potrošačkih cijena na godišnjem nivou u Srpskoj u prethodnoj godini.

Tako je procenat ovogodišnjeg povećanja penzija za 9,2 odsto proizvod rasta plata u prethodnoj godini za 11,4 odsto i rasta potrošačkih cijena za sedam odsto. To u zbiru predstavlja 18,4 odsto, te je njegova polovina 9,2 odsto, koliki je i procenat usklađivanja penzija.

Istovremeno, sa usklađivanjem penzija od 1. januara 2024. godine, na osnovu odluke Vlade Republike Srpske, određeno je povećanje za 9,2 odsto i iznosi najniže penzije u svih pet nivoa, u zavisnosti od dužine penzijskog staža.

Isplata usklađenih i tako povećanih penzija za 9,2 odsto vrši se početkom februara prilikom isplate penzije za januar 2024. godine.

(ATV)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button