BiHističemoRegija BiračRegionRepublika SrpskaSvijetVijesti

Prema podacima UN, 244 miliona djece i mladih ne pohađa školu, 771 milion odraslih nepismeno

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić izjavila je da su pred Ministarstvom, Republičkim pedagoškim zavodom i nastavnicima mnogi izazovi i da treba adekvatno odgovoriti na brze promjene koje neumoljivo nastaju.

Od kvaliteta donesenih odluka zavisiće u kojem pravcu i kojim intenzitetom ćemo sve to pratiti i postizati željene rezultate – rekla je Stojičićeva Srni povodom Međunarodnog dana obrazovanja.

Ona je istakla da je cilj da utiču na razvoj potencijala svakog djeteta i učenika kako bi sutra bili sposobni dostojanstveno živjeti od svoga rada i uticati na budućnost i razvoj svoje zemlje.

Stojičićeva je istakla da se obilježavanjem ovog dana šalje poruka onima koji upravljaju sistemom obrazovanja da sva djeca imaju pravo na obrazovanje, uključujući i onu djecu koja žive u siromaštvu.

Ona je dodala i da se želi skrenuti pažnja na značaj i ulogu koju obrazovanje ima za ravnomjerniji razvoj i napredak u svijetu.

– Kao i sve, i obrazovanje je podložno značajnim promjenama jer vrijeme u kojem živimo, razvoj tehnologije i novih znanja upućuje na potrebu bržeg prilagođavanja obrazovnog sistema i kvalitetnog odgovora na izazove koji taj napredak donosi – rekla je Stojičićeva i dodala da Republika Srpska upravlja svojim obrazovanje.

Stojičićeva je navela da u školskoj 2023/2024. godini nastavu pohađa 82.983 učenika osnovnih škola, 34.610 učenika srednjih škola, a da je 17.490 djece obuhvaćeno predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Međunarodni dan obrazovanja obilježava se svake godine 24. januara širom svijeta, a proglasila ga je Generalna skupština UN 2018. godine.

Cilj je da se istakne važnost obrazovanja za mir i razvoj, a ovogodišnja tema je “Učenje za trajni mir”.

Prema podacima UN, 244 miliona djece i mladih ne pohađa školu, 771 milion odraslih je nepismeno, a tako se krši njihovo pravo na obrazovanje, piše “Lerning korner” /learning-corner.learning.europa.eu/.

(rtrs)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button