ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Školska slava – Sveti Sava u Milićima obilježena priredbama

Školska slava – Sveti Sava, danas je obilježen priredbama u osnovnoj školi i srednjoškolskom centru u Milićima. Kroz recitacije , pjesmu i recitale učenici OŠ “Aleksa Jakšić” u Milićima podsjetili su na lik i djelo prvog srpskog svetitelja, prosvetitelja utemeljivača srpske crkve i države. Nastavnica u milićkoj OŠ Cvijeta Gajić kaže da su program pripemili učenici viših razreda članovi školskih sekcija.

školska slava - oš milići
školska slava - milići sv sava

„Školska slava – Sveti Sava obilježava se svake godine u našoj školi. U današnjem programu učestvuju članovi recitatortske i dramske sekcije viših razreda , hor viših i nižih razreda i učenici muzičke sekcije“

Ljubica Savić učenica osnovne škole kaže da je svetosavske priredba za nju jako važna.

“Naša škola svake godine to fino dočara. Ja sam dobila priliku da ove godine, osim vođenja programa, učestvujem i kroz recital, besjedu i dramski komad. Za mene je ovo jako bitno i smatram da je ovo jedna od najbitnijih priredbi u toku cijele školske godine“ – kaže Ljubica.

Maša Stjepanović učenica sedmog tri razreda kaže da na časovim uče o Svetom Savi ali da bi obim gradiva o prvom srpskom prosvetitelju trebao biti veći.

„ Učimo iz srpskog i istorije, bilo bi potrebno još malo” – kaže Maša.

školska slava - sv sava milići

“Učestvovala sam u recitatorskom i dramskom dijelu. Recitovala sam pjesmu “Sava na golgoti”, Alekse Šantića a u dramskom komadu sam takođe recitovala “Ženidbu mesečevu“ – kaže Nikolija Savić učenica sedmog razreda.

školska slava - sv sava milići

Direktor OŠ “Aleksa Jakšić” u Milićima Radomir Madžarević kaže da je priredba uvijek prava uvertira u drugo polugodište koje je počelo bez problema-

„Počelo je drugo polugodište. Energente smo nabavili na vrijeme a ono što ćemo u narednom periodu raditi je opremanje laboratorije za fiziku, biologiju i hemiju. Uskoro će uslijediti raspisivanje tendera i imaćemo najbolje opremljenu laboratoriju na regiji kada je u pitaju osnovno obrazovanje.” – izjavio je direktor Madžarević i istakao da vjeruje da će svetosavska priredba, već sledeće godine biti zajednička akademija osnovne i srednje škole kao što je to bilo do sada.

školska slava - sv sava milići

I u SŠC „Milutin Milanković“ u Milićima bilo je svečano uz školsku priredbu posvećenu Svetom Savi. Profesor pravoslavne vjeronauke Milan Vuković kaže da je ove godine priredba uveličana nastupom KUD “Prota Matija Popović”.

„Naši učenici su nosioci čitavog programa. Priredba je počela himnom Svetom Savi, zatim su slijedile recitacije naših učenika, vokalno izvođenje naše učenice Olje Babić, hor je pjevao pjesmu Vojislava Ilića – Ko udara tako pzno? Kroz dijalog, učenici su pripremili oznate i manje poznate činjenice o Svetom Savi, a završili smo nastupom KUD-a i to je mislim prvi put od kako postoji škola, da je KUD nastupio u ovoj školi. To su bili naši učenici, članovi KUD „Prota Matija Popović“ – kaže profesor Vuković.

školska slava - sv sava milići

Sutra je SŠC “Milutin Milanković” domaćin krsne slave, Sveti Sava, koju zajedno obilježava sa OŠ “Aleksa Jakšić” u Milćima.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button