ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

„Svetosavska akademija“ održana u Zvorniku

U zvorničkom Domu omladine večeras je održana „Svetosavska akademija“.

Zvornik, grad domaćin, grad koji čuva i njeguje lijepu riječ i duhovne vrijednosti i ove godine je u čast našeg velikana organizovao Svetosavske svečanosti.

Gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao je da je u Zvorniku tradicija proslavljanja imena Svetog Save, poznata je u Republici Srpskoj od njenog nastanka, ali i u regionu još od davnina. Gradonačelnik je čestitao i odlazak u penziju protojereju stavroforu Vidoju Lukiću koji je i blagoslovio večerašnju Akademiju.

O veličini lika i djela Svetog Save i svjetlosti, kojom obasjava naše živote večeras je hor muzičke škole Vojin Komadina pjevao muzičku numeru „Svetlo u tami“.

Nijedan narod nije imao zaslužnijeg čoveka. O njemu pišemo, govorimo, njime se dičimo. Pjesmama, koje miluju dušu onu srpsku, tananu, pjesme, koje je između ostalih velikana pisao i naš večerašnji besjednik Goran Vitić rođen u susjednim Milićima, a živi i radi u Beogradu. On je održao i besjedu posvećenu Svetom Savi.

„Ostaje nam da kao potomci njegovi zahvalimo svevišnjem Bogu što nam ga podari kao i sve naše slavne pretke koji i dan danas čine našu najznačajniju nebesku silu koja se i sada dok ja govorim u podnebesju nebeskog svoda iznad gore, bori sa silama mraka za nas, za srpsku zemlju i vodu, za narod srpski i našu slobodu“, rekao je između ostalog u besjedi gospodin Vitić.

Nakon besjede pjesmu koju je napisao Vitić „Ne dam“ otpjevala je Marija Nagraisalović uz klavirsku pratnju profesora Ljubiše Popovića.

Svetosavsku pjesmu “Pozdrav” govorila je Sofija Ostojić, učenica Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“. O putevima Svetosavlja govorili su: Zlatko Janjić, Milan Mlađenović, Teodora Kuljić i Jovana Novaković, učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika.

 O jednoj bajci o dobru, koje pobjeđuje govori pjesma Desanke Maksimović «Nad knjigom bajki» a izvela je Emilija Lujić, učenica III razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ u Zvorniku.

U slavu i čast svetitelja, sutra će sve škole širom Republike Srpske i svih srpskih zemalja slavski kolač lomiti, sutra će zvona na svim hramovima zvoniti. Sutra se slavi školska slava Sveti Sava. Neka je srećna!

 

 

 

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button