ističemoRegija BiračSvijetVijesti

U Finskoj i Švedskoj minus 40 stepeni Celzijusovih

U Finskoj i Švedskoj juče je zabilježena najniža temperatura ove zime, pošto je živa u termometru pala na minus 40 stepeni Celzijusovih.

U selu Nikaluokti, naseljenom domorodačkim narodom Sami u sjevernoj Švedskoj, juče je izmjereno minus 41,6 stepeni, javila je švedska televizija SVT.

„To je najniža temperatura koju smo imali do sada ove zime, a na sjeveru će i dalje biti prilično hladno vrijeme“, rekao je meteorolog SVT-a Nils Holmkvist.

Željeznički operateri u Švedskoj, saopštili su da je zahlađenje izazvalo značajne probleme za saobraćaj na sjeveru. Švedski meteorološki i hidrološki institut prijavio je temperaturu od minus 30 stepeni na nekoliko lokacija u sjevernoj Švedskoj, javlja AP.

Meteorolozi su izdali upozorenje na snijeg i vjetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da bi snježne padavine u kombinaciji sa vjetrom mogle da izazovu probleme.

U susjednoj Finskoj, hladni rekord ove zime zabilježen je u sjeverozapadnom gradu Ilivijeska, gdje je temperatura rano jutros pala na minus 37,8.

Na nekoliko lokacija u regionu arktičke Laponije zabilježena je temperatura ispod minus 30 stepeni. Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je „u minusu“, a ove sedmice očekuje se da će se temperatura kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.

Finski meteorološki institut upozorio je na veoma hladno vrijeme ove sedmice, a prognozirana temperatura će vjerovatno u nekim dijelovima države pasti ispod minus 40 stepeni Celzijusovih.

Noeveška policija saopštila je da je zbog hladnog vremena zatvoren dio auto-puta E18 u južnoj Norveškoj.

Danska direkcija za puteve objavila je da je u Danskoj zatvoren ključni most za vozila sa lakim prikolicama zbog jakog vetra koji može da utiče na vožnju.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button