ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

U Zvorniku predstavljene četiri knjige Udruženja književnika „Sjeverac“ iz Podgorice

U zvorničkom Domu omladine sinoć je održano književno veče u okviru koje su predstavljene četiri knjige autora iz Crne Gore, a koji su članovi Udruženja književnika „Sjeverac“ iz Podgorice. 

Predstavljene su knjige „Kosovski zavjet“ autora Žarka Bojića, „Čestitke i posvete“ i „Rječnik srpskih arhaičnih riječi“ autora Branka Bate Krkovića, „Nekad i sad“ autora Milovana Miše Kuburovića.

Knjiga „Kosovski zavjet“ je nadograđeni sonetni vijenac kroz koji se proteže akrostih iz čega je poristekla još jedna pjesma koja po formi nije ista. Prema njegovim riječima, drugi dio knjige nazvao je „Dukljanski plot“ usmjerena je na one  u Crnoj Gori koji su se odrekli svojih djedova i koji ne priznaju da su Srbi, rekao je Žarko Bojić, autor knjige. 

Krković je rekao da je u „Rječnik srpskih arhaičnih riječi“ stavio akcent na riječi koje se isto pišu, ali se raličito izgovaraju i imaju dvojaka značenja kao na primjer „alat“ pribor za rad ili konj crveno smeđe boje, ili „biće“ ljudsko ili neko drugo stvorenje ili dogodiće se, itd. On je naglasio da je sakupio oko 11.500 tih arhaičnih riječi.

Direktor izdavaćke kuće „As oglas“ iz Zvornika Dejan Spasojević rekao je da je saradnja sa književnicima Crne Gore tradicionalna uz predstavljanje pozitivnih kulturnih vrijednosti kojim se njeguje tradicija, vjera, kao i sve ono što je u skaldu sa tradicijom srpskog naroda.

Klub književnika „Sjeverac“ osnovan je 1983. godine u Kopenhagenu u koji su bili uključeni pjesnici bivše Jugoslavije radeći na privemenom radu u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.

U Kopenhagenu je ovaj klub, čiji je predsjednik bio Vladimir Vlajko Sekulović, funkcionisao pune 24 godine, nakon čega se preselio 2007. godine u Podgoricu da njeguje tradiciju srpskog  naroda, srpski jezik, ćirilično pismo i bratksu ljubav prema Rusiji i ruskom narodu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button