ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

U Zvorniku svečano otvorena 31. Svetosavska nedelja

U zvorničkom Domu omladine večeras je svečano otvorena 31. Svetosavska nedelja u Zvorniku.

U muzičkom dijelu nastupili su članovi malog hora Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ koji su na početku programa otpjevali himnu Svetom Savi, a u toku večeri i pjesme „Negujmo srpski jezik“ i „Ćirilo i Metodije“.

 „Savino pismo roditeljima“, dramsko-recitatorski prikaz izveli su učenici iz Tehničkog školskog: Filip Božić, Anja Petrović, Aleksandar Petrović, Lena Đukić, Aleksandra i Katarina Gavrić.

U holu Doma omladine za početak Svetosavskih svečanosti u Zvorniku postavljena je izložba “Šah cara Dušana”. Autor Darko Jurošević, diplomirani je vajar i profesor likovne kulture, rođen u Zvorniku. Završio je Akademiju likovne umjetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dragana Šuputa. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi.

Ova izložba predstavlja skup skulptorskih instalacija sastavljenih iz više segmenata. Centralna instalacija je šahovski sto sa figurama galerijskog formata, slika “Bitka kod Velbužda” i prateće instalacije, staklenac, ornament, gipsane figure i akvarel. Autor stvara predstavu procesom opažanja; prikupljajući informacije; istorijske činjenice, vizuru postojećih fragmenata, alate koji su potrebni za izradu i obradu materijala da bi se lakše došlo do realizacije projekta.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović čestitao je početak još jednog svečanog obilježavanja sedmice posvećene Svetom Savi. „Ova manifestacija čuva kulturu, vjeru i običaje, istoriju i tradiciju srpskog naroda“, istakao je Ivanović. On je pozvao sugrađane da u narednim danima proprate ovu manifestaciju u okviru koje ih očekuje bogat program.

Još daleke 1993. godine Srpsko prosvjetno kulturno društvo Prosvjeta iz Zvornika započelo je danas već tradiciju obilježavanja riječi, djela i lika našeg svetitelja Save. Grad Zvornik u Svetosavskoj nedelji, različitim manifestacijama i događajima odaje počast Svetom Savi i slavi njegov doprinos našem postojanju. Predsednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva Prosvjeta u Zvorniku Radosav Perić rekao je da je Sveti Sava jedan od najomiljenijih srpskih svetaca i zahvaljujući njemu sačuvali smo našu kulturu, identitet i školstvo.

Svetosavskom nagradom ove godine Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagrađuje ukupno 45 istaknutih vaspitno-obrazovnih radnika zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, te predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj. Iz Zvornika imamo dvije dobitnice. Grad Zvornik je na večerašnjoj manifestaciji dodjelio i zlatnike dobitnicama.

Zvorničanka, dobitnica Svetosavske nagrade u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja za školsku 2022/2023. godinu je Vinka Marjanović, profesor fizike-hemije u Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“ u Zvorniku.

Zvorničanka, dobitnica Svetosavske nagrade u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja za školsku 2022/2023. godinu iz Zvornika je Aida Gutić, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Zvorniku.

U narednim danima obilježavanja Svetosavske nedelje u Zvorniku sugrađani će imati priliku da kroz različite programe osjete duh Svetosavlja i da uživaju u koncertima KUD-a Sveti Sava i Prvog zvorničkog pjevačkog društva Izvornik. Pozorišnim predstavama, iz drugog dijela Međunarodnog filmskog festivala Zvono, filmskoj projekciji u bioskopu, Svetosavskom predavanju.

Svečana akademija biće održana u petak, 26. januara, dok će tradicionalni Izbor sportiste grada Zvornika biti održan 29. januara. Školska slava Sveti Sava biće obilježena u subotu, 27. januara u svim zvorničkim školama, a sveta liturgija biće služena u hramovima.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button