Kultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračRegionVijesti

Udruženje žena “Jadar” organizuje “Ćetenijadu” u Konjević Polju

Udruženje žena „Jadar“ iz Konjević Polja, organizuje „Ćetenijadu“ u petak 19.januara.

Kako nam je rekla predsjednica Udruženja žena „Jadar“ Ifeta Mejremić, učestvovaće osam ekipa. „U pravljenju ćetenije učestvovaće pet ekipa, dvije ekipe će praviti halvu a jedna šećer. Dolaze nam žene iz Tuzle, Lukavca, Tinje, Sarajeva, Bihaća, Beograda, Tutina, Srebrenice i Glogove“ – kaže Ifeta i dodaje da je za sve prisutne organizovana večera uz muziku uživo a biće upriličena i tombola.

„Ćetenija“ počinje u 17:00 časova u ugostiteljskom objektu  „Arem“ u Konjević Polju.

“Pozivamo sve naše žene da dođu i da nam se pridruže” – kaže Ifeta.

Ovo je druga „Ćetenijada“ koju organizuje Udruženje žena „Jadar“ iz Konjević Polja.

Šta je ćetenija ?

Ćetenija je zaista jedno specifično jelo, koje se priprema uglavnom u zimskom periodu. U davna vremena žene i muškarci bi se okupljali na sijelima u večernjim satim i družili se satima uz pripremu ćetenije.

Potrebni sastojci:

  • jedan kg šećera
  • jedan kg brašna
  • limun
  • voda
  • malo ulja

Prvo je potrebno ispeći brašno bez ulja na laganoj vatri kako bi dobilo zlatnu boju te ga ostaviti da se dobro ohladi.

Za to vrijeme u posudu stavite pomiješajte šećer, vodu i malo limunovog soka te sve staviti na šporet da dobijete karameliziranu smjesu, a potom je ostavite da se dobro ohladi.

Potom rukama napravite krug koji ćete presavijati u obliku broja osam, postupak ponavljate sve dok masa ne dobije bijelu boju, te od te mase napravite obruč. Ovaj postupak potrebno je da rade dvije osobe.

Pošto je ćetenija poslastica koja zahtjeva da na njoj radi više osoba za naredni postupak potrebno je šest do sedam osoba kako bi obruč posipale i stiskale na siniji i radnju ponavljale više puta. Ovaj postupak se ponavlja sve dok ćetenija ne bude u konačnom stanju.

Izumiranjem tzv. sijela, ćetenija je polako otišla u zaborav, a danas je uglavnom spremaju udruženja žena na svoji druženjima.

Detaljnije o ćeteniji pročitajte OVDJE.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button