ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

„UPSHIFT“ – završni događaj

Završni događaj za „UPSHIFT“ radionice, održane tokom 2023. godine, počinje danas i traje do 26. januara u kompleksu „Terme Ozren“. Onlajn radionica „eUPSHIF“ okuplja timove mladih ljudi uzrasta od 13 do 24 godina, koji u svojim lokalnim zajednicama primjećuju neki problem i žele da rade na njegovom rješavanju.

Kroz ovaj program i uz podršku mentora i trenera, timovi su učili kako se osmišljava rješenje problema i takmičili se za novčane nagrade od po 3000 KM pomoću kojih mogu realizovati svoja rješenja.

U proteklih godinu dana u Bosni i Hercegovini održane su tri ovakve radionice za 123 mlade osobe iz 23 lokalne zajednice širom države. „UPSHIFT“ program ima za cilj da osnaži i edukuje mlade, kako bi osmislili rješenja za probleme u svojim zajednicama. Grupisani u 30 timova, učesnici su svoje ideje predstavljali žiriju koji je odabrao 15 prijedloga te ih nagradio sa ukupno 45.000 KM. Jedan od učesnika je i tim OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka.

Tokom 2023. godine održane su tri „UPSHIFT“ radionice:

– Zajednička „UPSHIFT“ radionica Bosna i Hercegovina i Republika Srbija;

– „eUPSHIF“ Korak dalje;

– „eUPSHIF“ Mladi za čist zrak.

„UPSHIFT“ program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i sprovodi se u 38 država širom svijeta. U Bosni i Hercegovini program realizuje Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u BiH, a uz finansijsku podršku “DP World” i Švedske ambasade u Sarajevu.

Sve dodatne informacije o radionici možete pronaći na: https://upshift.ba/, te na stranicama:

Facebook: https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina

Instagram: https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button