ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Boračka organizacija Vlasenica realizovala program rada u 2023.g.

Boračka organizacija opštine Vlasenica, je tokom prošle godine posebnu pažnju posvetila pomaganju demobilisanim borcima, porodicama poginulih i ratnim vojnim invalidima. Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Mile Simanić kaže da je pomoć u novcu obezbijeđena u saradnji sa lokalnom upravom.

“Pokušali smo sa jednokratnom pomoći i preko Skupštine da pomognemo, koliko smo u mogućnosti. Takođe, pomagali smo i procesuirane borce. Moram napomenuti da ne opravdavam poslednja spektakularna hapšenja jer za tim nema potrebe. Svi oni, koji su dobili poziv, redovno su de odazivali a hapse se ko poslednji bijednici. Mislim da to mora prestati i mi ćemo, preko Boračke organizacije Republike Srpske tražiti da se to prekine. Pored toga imamo problem i sa borcima koji su osuđeni jer uslovni otpust za Srbe izgleda ne važi. Većina njih je osuđena po retroaktivnom Zakonu gdje je kazna preko 40 godina a ne po Zakonu SFRJ koji predviđa maksimalnu kaznu 20 godina zatvora. Tražićemo da se i to izmijeni” – kaže Simanić.

Simanić navodi da su predstavnici Boračke organizacije opštine Vlasenica prisustvovali obilježavaju značajnih datuma na Regiji a posebno ističe prisustvo obilježavaju stradanja Srba u Podrinju 01.jula.

“Mislim da svake godine treba da omasovljavamo ovaj skup. Da obilježavaju prisustvuju i školarci, da to bude čas istorije“ – ističe Simanić.

Sledeći bitan datum koji će Boračka organizacija opštine Vlasenica obilježiti je 09.mart, dan kada je 1993. godine u rejonu Cerske , poginulo  15 boraca derventske 327. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske. Obilježavanju svake godine prisustvuju i porodice poginulih boraca iz Dervente , predstavnici Grada Derventa i gradske Boračke organizacije.

Informacija o radu u 2023.godini Boračke organizacije opštine Vlasenica, bila je jedna od tačaka dnevnog reda devetnaeste redovne sjednice Skupštine opštine Vlasenica.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button