ističemoRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Broj stanovnika u Srpskoj konstantno se smanjuje, šta je rješenje?

Pad broja rođenih očekuje se u narednom periodu, a demografski oporavak u Republici Srpskoj je moguć doseljavanjem stanovništva, rečeno je danas na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, gdje je održano predavanje profesora Draška Marinkovića o temi “Demografska slika Republike Srpske – stanje i perspektive”.

Naime, demografski razvoj Republike Srpske karakterišu izuzetno nepovoljne tendencije, a prirodni priraštaj već dvadeset godina ima negativne vrijednosti. 

Ukupan broj stanovnika konstantno se smanjuje, a kao primarni demografski problemi su prirodna depopulacija, intenzivan proces starenja i konstantna emigracija radno sposobnog i fertilnog stanovništva.

Takođe, negativne demografske determinante upućuju na nedovoljno rađanje, koje inicira smanjenje nataliteta i veliko povećanje mortaliteta stanovništva.

Marinković je rekao da demografski pokazatelji govore da se može očekivati pad broja stanovnika u Srpskoj.

On ističe da jedinu nadu daje broj rođenih na godišnjem nivou koji je oko 9.000.

“Strateški cilj Republike Srpske bi trebalo da bude da se zadrži ovaj broj rođenih na godišnjem nivou. To će biti veoma teško, prije svega zbog toga što će se smanjiti fertilni potencijal odlaskom u inostranstvo reproduktivnih osoba”, kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, trenutna stopa fertiliteta u Srpskoj je 1,4 i bilo bi poželjno da se dođe do stope od 1,5 u narednih pet do 10 godina, što će, kako je ukazao, zavisiti od podsticaja rađanju i davanjima dječjih doplataka.

Marinković dodaje da je demografski oporavak trenutno moguć doseljavanjem stanovništva.

“Postoji velika potreba za radnom snagom i na to smo ukazivali prije petnaestak godina kada je rađen prostorni plan Srpske i sada je to došlo na naplatu”, naglasio je Marinković.

Kako je rekao, ono što će biti problem jeste broj aktivnog stanovništva.

“Broj aktivnih mora biti odgovarajući da bi se punili fondovi, odnosno da bi se iz tih fondova finansirali doplaci, penzioni sistem, zdravstvena zaštita i ostalo”, kazao je Marinković.

Kako dodaje, prema svim projekcijama koje su rađene, svaki četvrti stanovnik je stariji od 65 godina.

“Projekcije koje su rađene su na bazi zatvorene populacije, pošto mi nemamo podatke o migraciji i odseljavanju. Prema njima, kod nas je svaki četvrti stanovnik stariji od 65 godina, međutim, ako se ovako nastavi, do 2050. godine svaki treći će biti penzioner”, kazao je Marinković.

Kako je rekao, ne možemo ni zamisliti koliko će biti potrebno da se uloži sredstava da bi starija populacija tada bolje živjela.

Marinković ističe da je posljednji popis stanovništva bio 2013. godine.

“Mi na bazi dva popisa koja smo imali možemo da vidimo određene pokazatelje, odnosno prema popisima iz 1991. godine i ovog posljednjeg 2013. godine vidimo veoma negativne trendove, a pretpostavka je da će se oni nastaviti i u budućnosti”, kazao je Marinković.

Kako je dodao, u narednom periodu očekuje se pad broja rođenih.

“Očekuje se pad broja rođenih, a to će najviše zavisiti od sistema i mjesta države. Država je upravo ta koja mora da ima strateški plan, odnosno da podstiče ljude koje žele da imaju djecu”, kazao je Marinković.

On je dodao da su neke mjere koje je država uvela dobre, ali da to svakako treba podići na viši nivo.

“Mjere koje su do sada bile primjenjivane su dale neke rezultate, kao što je mjera za nezaposlene majke do godinu dana, međutim, sve druge kategorije stanovništva koje idu u pravcu socijalnih davanja nisu dale odgovarajući rezultat. Dakle, u sistemu treba razdvojiti pronatalitetne i socijalne programe”, kazao je Marinković.

Naime, ovo predavanje održava se u sklopu programa “Srijeda na Filozofskom fakultetu”, a kako je rekao Srđan Dušanić, dekan ovog fakulteta, ovo je samo jedno od 150 predavanja koja se godišnje održavaju za sve profesore i studente.

(nezavisne)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button