BiHističemoRepublika SrpskaVijesti

Crveni krst RS : Spremni projekti za jačanje kapaciteta organizacije

Izgradnja edukativno-smještajnog centra, razvijena mreža logističkih centara u Republici Srpskoj te jačanje kapaciteta Javnih kuhinja, neki su od projekata koje Crveni krst RS želi realizovati u narednom periodu. Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić kaže da je  spremno 12 projekata koji imaju za cilj jačanje kapaciteta ove organizacije.

„U planu nam je da izgradimo edukativo-smještajni centar koji bi koristili za edukaciju naših volontera a time bi uštedili novac koji sada dajemo za smještaj. Takođe, taj Centar bi mogli i da iznajmljujemo i da na taj način ostvarimo prihode koje bi usmjerili u naše programske aktivnosti. Plan je i da logističke centre imamo u više lokalnih zajednica – Banjaluci, Prijedoru, Zvorniku, Trebinju , Foči i da na taj način budemo brži i efikasniji. Trenutno logistički centar je stacioniran samo na Palama“ – kaže Lazić.

On navodi da bi i Javne kuhinje mogle postati samoodržive ukoliko bi bile opremljene za pružanje određenih usluga.

„Plan je da se obnovi mašinski park javnih kuhinja kako bi one mogle recimo vršiti uslugu keteringa a novac od te usluge usmjeriti u rad kuhinja. Takođe, jedan od projekata jeste uvođenje video nadzora u kabinete za obuku prve pomoći kako bi se vršio nadzor u ovoj oblasti. Jer, nije cilj samo dobiti papir o položenoj prvoj pomoći već i naučiti kako pružiti prvu pomoć. Dobar primjer je Engleska, gdje je najveći procenat spašenih života, upravo rezultat dobro obučenih ljudi u pružanju prve pomoći“ – kaže Lazić.

Crveni krst RS djeluje u 64 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button