ističemoMagazinRegija BiračVijesti

Da li je bolje držati upaljen bojler ili ga paliti povremeno

Bojler definitivno troši najmanje struje kada se pali po potrebi i to u određeno vrijeme.

Neko će vam reći da je mnogo racionalnije ostaviti bojler uključenim po cijeli dan i noć, jer onda ne mora da grijje svu vodu, već samo da dogrijeva, a drugi zagovaraju teoriju da je najbolje paliti bojler po potrebi.

A evo šta na tu dilemu kaže serviser ovih kućnih aparata.

“Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim. Naravno, sve zavisi od broja članova domaćinstva. Tako, ako je u pitanju samac ili bračni par, njima je racionalnije da bojler uključuju po potrebi. S druge strane, ako je u pitanju porodica sa većim brojem članova, njima je verovatno najzgodnije da bojler stalno bude uključen jer će u svakom trenutku nekom trebati voda”, kaže majstor.

 “Takođe i namjena bojlera igra veliku ulogu – ako je bojler namijenjen samo za tuširanje, onda je smislenije da ga povremeno palite, a ako je u pitanju veliki protočni bojler koji koristite i u kuhinjske namjene, onda ćete ga najvjerovatnije gasiti vrlo rijetko”, dodao je on.

Dakle, štedljvije je ipak paliti bojler po potrebi.

Stručnjak objašnjava da je važno da termostat podesite na 55-60 podeoka.

“Neka najviša vrednost na koju ga namještate bude eventualno 60. Ispod 55. podeoka se ne stvara kamenac. S druge strane, ako je termostat stalno podešen na 90, stvaraće se mnogo više kamenca, naročito u ovdašnjim uslovima budući da nam je voda tvrda”.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button