ističemoRegija BiračVijesti

Da li su Milići privatizovana opština?

Da su Milići skoro pa privatizovani, dokazuje podatak da je najveći dio centralnog dijela opštine u vlasništvu privatne kompanije “Boksit“.

Da je Rajko Dukić čovjek koji smatra da je potpuni vladar ovog mjesta dokazao je i tako što je prisvojio i dječiji vrtić. Tvrdi to načelnik opštine Marko Savić.

Brojne su nelogičnosti sa kojima se ova opština susrela nakon što su stekli uvid u katastarski izvještaj, koji je dokazao da su gradsko građevinsko zemljište i određeni javni objekti uknjiženi na privatno lice –  Milićanima dobro poznato ime.

Kancelariji zamjenika Pravobranioca Republike Srpske u Vlasenici načelnik opštine podnio je zahtjev za ispravku takvih grešaka.

Donijeto je prvostepeno rješenje da se vrtić priznaje kao vlasništvo lokalne zajednice.

“I to nam je veoma važno jer smo mi i do sada ulagali značajna sredstva za rad i održavanje i sanaciju vrtića. Ali imamo potrebu da izvršimo proširenje kapaciteta vrtića, da bi ukinuli liste čekanja, da bi omogućili da sva djeca koja imaju potrebu da borave u ovoj potrebi, da imamo tu mogućnost”, kaže Savić.

A to nije moguće sve dok je zemljište u vlasništvu kompanije Boksit. Da apsurd bude još veći, opština Milići snosi sve troškove uređenja zelenih i javnih površina, a koje su, ispostavlja se, u privatnom vlasništvu.

Problema ne bi bilo da se poštuje zakon o privatizaciji koji kaže da javne površine ne mogu biti privatizovane.

Zbog toga su odlučili da se protiv odgovornih lica pokrenu odgovarajući postupci.

Po svemu sudeći, izgleda da je ovo jedina opština u Republici Srpskoj u kojoj je čak i spomenik poginulim borcima podignut na privatizovanoj zemlji, a u ovom slučaju, koja je u vlasništvu kompanije Boksit Milići.

Rajko Dukić za ATV kaže da objekat vrtića nije u njegovom vlasništvu. Ipak, voli se pohvaliti onim što ima.

“Prenesen davno. Nikakve veze mi nemamo sa objektom, nikakve. Nije zemljište okolo preneseno, nije ni to problem. Mi smo to ogradili, izgradili, nabavili ga i opremili ga, ima 20 i nešto godina. Ima zemlja, zato što smo mi to kupili, gradili smo zgrade, gradili smo objekte. Sve što je u Milićima na zemlji i pod zemljom, to je izgradio Boksit”, priča Dukić.

Dukićeva priča pila bi vode da ugovor o vlasništvu nad objektom nije bio svjesno sklonjen iz postupka javnog izlaganja. Svjesni činjenice da je kompanija Boksit nosilac privrednog razvoja opštine Milići, to joj, kaže načelnik Savić, ne daje za pravo da prisvaja nešto što joj ne pripada.

Kako stvari stoje, ukoliko u Milićima želite nešto da gradite u budućnosti, za dozvolu ćete se, umjesto nadležnim institucijama, ipak morati obratiti kompaniji Boksit.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button