ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Dan boraca Republike Srpske obilježen u Milićima

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na Centralom spomen obilježju, u Milićima je danas obilježen Dan boraca Republike Srpske odbrambeno-otadžbinskog rata. Cvijeće su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije i opštine Milići. Predsjednik Boračke organizacije opštine Milići Dragutin Đuričić kaže da nije zadovoljan trenutnim statusom koji imaju demobilisani borci.

dan boraca republike srpske

“Sve u svemu kad saberem, nismo baš najzadovoljniji, jer je Boračka prebačena na budžet lokalne zajednice. Opština Milići izlazi u susret koliko može, mi nismo imali problema ni sa jednim načelnikom što se tiče toga, ali treba nam više sredstava. Demobilisani borci su u teškom položaju. Njihovo zdravstveno staje je narušeno, treba kupiti lijekove, platiti preglede a to sve zahtijeva novac” – kaže Đuričić.

Dragan Marinković, jedan do prvih boraca sa područja opštine Milići koji je osuđen za ratni zločin, kaže da je zadovoljan podrškom koju on i njegova porodica dobijaju od Boračke organizacije opštine Milići.

dan boraca republike srpske - milići

“Što se tiče same pomoći od Opštine i Boračke organizacije ja sam prezadovoljan. Kad god sam se obratio pomogli su koliko su mogli. Doazili su mi i u posjetu. Tri i po godine sam bio u Foči, sad sam u Vojokovićima i povremeno dolazim kući na redovan dopust “- kaže Marinković koji je osuđen na osam godina zatvora, zbog kako je navedeno učešća u ubistvu dva civila u naselju Žutica.

Načelnik opštine Milići Marko Savić kaže da je i današnji datum prilika, kada se sjećamo onih koji su dali život za RS, za Miliće.

“Naravno ne smijemo zaboraviti borce, ratne vojne invalide, porodice poginulih boraca i sve druge koji su davali doprinos da mi danas živimo i uživamo slobodu koju su oni donijeli. Svjedoci smo društveno-političkih stvari i napada na RS. Odbrana Republike Srpske traje i do dana današnjeg ali u nekim drugim okvirima. I svakako je važno obilježavanje ovog i svakog drugog datuma. Raduje me činjenica da danas, ovdje, prisustvuje veći broj građana nego inače.” – kaže načelnik opštine Milići Marko Savić.

Načlenik je svim borcima opštine Milići i Republike Srpske čestitao Dan boraca, poželjevši njima i njihovim porodicama svako dobro i zdravlje.

U proteklom ratu sa područja opštine Milići poginuo je 231 borac i 31 civilna žrtva.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button