ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Dom zdravlja Zvornik: 21. februara predavanje, besplatni pregledi i testovi povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma

Služba porodične medicine Doma zdravlja Zvornik povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma organizuje predavanje na temu „Razgovarajmo o karcinomu“ 21. februara 2024. godine u Domu omladine sa početkom u 13 časova. Svi učesnici predavanja će moći da se prijave na potpuno besplatne preventivne preglede.

Cilj obilježavanja je da se podigne svijest, unaprijedi  znanje i razumjevanje bolesti, poboljša individualna i kolektivna odgovornost, te da svi zajedno učestvujemo u stvaranju budućnosti bez karcinoma, budućnosti u kojoj će milioni života biti spašeni sprečavanjem nastanka karcinoma, ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem, sveobuhvatnom i pristupačnom njegom za sve oboljele.

Ključne činjenice o karcinomima:

  • Karcinomi su drugi vodeći uzrok smrti širom svijeta.
  • Godišnje od karcinoma umre više od 10 miliona ljudi.
  • Više od 40% smrtnih ishoda povezanih sa karcinomom može se spriječiti jer su povezani sa promjenjivim faktorima rizika.
  • Skoro 1/3 smrtnih slučajeva povezanih sa karcinomom može se spriječiti rutinskim skriningom, ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem.

Sprečavanje karcinoma

Više od 40% svih karcinoma može se spriječiti smanjenjem izloženosti faktorima rizika kao što su duvan, alkohol, gojaznost, nepravilna ishrana, infekcije, zračenje. Sprečavanje određenih karcinoma može biti efikasno kroz vakcinaciju. Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa sprečava nastanak karcinoma grlića materice, vakcinacija protiv hepatitisa B smanjuje rizik za razvoj karcinoma jetre.

Rano otkrivanje karcinoma

Postoji veliki broj karcinoma koji se mogu na vrijeme otkriti što poboljšava izglede za pozitivan ishod terapije. Skrining testovi za karcinom imaju za cilj da se bolest otkrije prije pojave simptoma. Kod nas su u upotrebi sledeći skrining testovi:

  • Test na okultno krvarenje u stolici – rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva
  • PAPA test – rano otkrivanje karcinoma grlića materice
  • PSA – Prostata specifični antigen uz digitorektalni pregled – rano otkrivanje karcinoma prostate
  • Mamografija – rano otkrivanje karcinoma dojke

U svrhu skrininga može se raditi i dermoskopski pregled kožnih lezija, transvaginalni ultrazvuk za rano otkrivanje tumora jajnika i materice, ultrazvučni pregled dojki, niskodozni CT grudnog koša za rano otkrivanje karcinoma pluća.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button