ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Golić : Saglasnost o povećanju članarine dužan potpisati svaki član Udruženja penzionera Milići

Udruženje penzionera Milići je na zahtjev većeg broja članova, pokrenulo je inicijativu za povećanje članarine za 1 KM odnosno sa 3,00 na 4,00 KM. Predsjednik Udruženja Radomir Golić kaže da ovo povećanje od jedne marke neće ugroziti nikoga a budžet Udruženja će biti veći za oko 14 000 KM koje će biti usmjerene na pomoć penzionerima.

“Udruženje penzionera Milići pokrenulo je inicijativu za povećanje članarine za 1 KM tj. sa 3,00 KM na 4,00 KM. Ova inicijativa je objavljena 19.02. na oba radija. Obuhvatila je osnovne podatke i činjenice a tri su suštinska : prvo – razlozi zašto je poželjno i neophodno izvršiti povećanje članarine, drugo – u koje svrhe će se utrošiti novac koji se prikupi, treće – način na koji će se dobiti saglasnost članstva i činjenicu da je teritorija na kojoj živi naše članstvo ogromna. Ove dvije činjenice prati i podatak da treba obezbijediti jedno do dva vozila za teren, penzionere koji su sposobni za odlazak na teren, mnogo goriva a za sve to Udruženje nema potrebe. I upravo da bismo izbjegli ove nepotrebne troškove objavili smo u ranijem obavještenju da nam se obrate samo penzioneri koji nisu saglasni sa inicijativom” – kaže Golić.

golić - udruženje penzionera milići

Dodaje da je 23.februara Udruženje dobilo primjedbu na metod realizacije ove inicijative od strane predstavnika Aktiva penzionera SNSD.

“Tog dana, Udruženje je posjetio predsjednik Aktiva, naš član Mile Lalović, koji je predočio te primjedbe. Da bismo kao organizacija, potpuno uklonili sumnju  u valjanost i tačnost u iskazanu volju članstva, saglasnost za povećanje članarine potvrdiće se potpisom svakog člana. Zato ćemo pripremiti ekipe i sredstva za odlazak na teren i pripremiti pismenu izjavu o saglasnosti. Oni koji ne žele da daju svoju saglasnost iz bilo kojih razloga, neće biti iščlanjeni iz Udruženja, kako se “protura”  informacija. To nikako!  Niko iz ovog Udruženja nije bio iščlanjen, osim dvojice koji su svojim ponašanjem kršili Statut i nanosili štetu Udruženju. 

Bez obzira na  sve teškoće koje će nas pratiti, naša je čvrsta odluka da dobijemo zaista vjerodostojne podatke, i da nam se svaki član izjasni. U tom cilju učinićeno sledeće : ovim putem pozivam članove Udruženja gradskog područja , dakle mjesna udruženja 1 i 2 da mogu svakog dana doći u kancelariju Udruženja da potpišu saglasnost. Svi oni koji iz nekog razloga ne mogu doći  – bolest, problemi u porodici, biće posjećeni kod svoje kuće. Ova posjeta se odnosi posebno na ruralna područja , članove koji pripadaju mjesnim udruženjima Derventa, Podgora-Lukavica, Dubnički Most i Podgora-Zaklopača. Pozivamo i članove sa ovih područja, da, kada budu dolazili u Miliće, izdvoje minut-dva vremena i dođu u kancelariju Udruženja da potpišu saglasnost. Do sada smo već prikupili nešto više od 50 potpisa, od kojih je samo jedan penzioner rekao da će razmisliti da li da da saglasnost ili ne. U više slučajeva smo imali prijedloge da se članarina poveća na 5 KM, naše objašnjenje je da je sasvim dovoljno da podignemo visinu članarine za 1 KM” – napominje Golić.

Golić napominje da bi se povećanjem članarine za 1 KM, obezbijedlio dodatnih 13 000-14 000 KM u budžet Udurženja a samim tim povećale i pomoći članovima.

“Sav novac ide u ruke naših penzionera. U zadnje dvije godine od lokalne zajednice smo izgubili 15 000 KM i ako bi izgubili i ova sredstva, Udruženje bi došlo u nepovoljan položaj. Iz godine u godinu mi iznos novčane pomoći povećavamo. Do sada su pravo na pomoć imali penzioneri čija penzija ne prelazi 350 KM, sada je to do 400 KM, to se odnosi na redovne pomoći. A imamo i vanredne pomoći penzionerima koji su bolesni od najtežih bolesti. Krenuli smo i u realizaciju banjskog liječenja, prošle godine smo imali 17 korisnika ove pomoći, a ove godine planiramo 30 penzionera da pomognemo kada je odlazak u banje u pitanju. Banja kao aktivnost je zadatak, imperativ vremena, koji je neophodan starim ljudima. Zbog toga, ja apelujem na naše penzionere da što prije završimo ovaj posao, kako bismo zakazali redovnu ili vanrednu sjednicu Skupštine Udruženja, na kojoj bi donijeli odluku o povećanju visine članarine. Potrebna nam je saglasnost 70%  do 80% članstva, mada se odluka moze donijeti i sa 60% ali mi želimo da ostvarimo što veći procenat saglasnosti“ – kaže Golić.

Okvirni rok do kojeg Udruženje penzionera Milići planira prikupiti saglasnost na povećanje članarine je 30 do 45 dana.

Prethodni tekst o inicijativi za povećanje članarine možete pročitati OVDJE

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button