ističemonaslovnaRegija BiračRegionRepublika SrpskaVijesti

Lovačko udruženje “Igrišta” zabavom krunisalo lovnu sezonu

Tradicionalnom manifestacijom “Lovačko veče”, Lovačko udruženje “Igrišta” Vlasenica, obilježilo je kraj lovne sezone. Događaj je okupio oko 450 lovaca i gostiju iz Republike Srpske i Srbije.

lovačko udruženje - igrišta vlasenica

„Izuzetno mi je drago što imamo veliki broj gostiju. Tu su naši pobratimi iz Semberije i Čajetine, tu su i naši prijatelji iz Erdevika,Ugljevika, Šekovića, Milića, Bratunca, Srebrenice, Zvornika, Kozluka, Han Pijeska… Među gostima je i veliki broj direktora javnih ustanova i preduzeća i predstavnika lokalnih zajednica iz regije Birač. Nastojimo da svake godine idemo za jednu stepenicu više.Tako smo i ove godine uradili mogo po pitanju lovno-tehničkih objekata, uzgoja i zaštite divljači. Ovom prilikom bih se zahvalio opštini Vlasenica, Lovačkom savezu RS i Vladi RS, odnosno resornom ministarstvu i nadam se da će saradnja na još boljem niovu biti nastavljena i dalje“ – kaže Todorović.

Mile Pantović predsjednik Lovačkog udruženja “Zlatibor-Čajetina”, koje je bratsko udruženje vlaseničkim lovcima, kaže da se u Vlasenici osjeća kao kod kuće.

„Više godina dolazimo u Vlasenicu. To su sve naši prijatelji, dobri ljudi, naši pobratimi. Saradnja je odlična, kao i sa ostalim udruženjima u Republici Srpskoj. Mi gravitiramo sa opštinom Rudo i organizujemo pogranični lov. Vidim da ovdje u Vlasenici nastoje da razviju lovni turizam kao i mi. Imamo slične terene i nadam se da ćemo u nekom kratkom periodu uspješno i taj segment lovstva postaviti na noge“ – kaže Pantović.

Lovačkoj manifestaciji prisustvovali su i lovci iz bratskog udruženja “Semberija – Bijeljina”. Predsjednik Udruženja Vasilije Savić kaže da dobra saradnja sa LU “Igrišta” traje od osnivanja udruženja.

„Evo mi smo sa LU “Igrišta” od samog osnivanja, tu smo da pomognemo u svakom pogledu. Drago mi je da su krenuli dobrim putem. To se vidi i u lovištu – priroda je očuvana, divljači ima, izgrađuju se lovno-tehnički objekti. Treba ih pohvaliti u svakom pogledu. Što se tiče naše lovne sezone u Sembreiji, ona je bila uspješna. Od visoke divljači mi imamo samo srneću, od niske divljači tu je zec, fazan. Imamo vlastitu fazaneriju gdje godišnje proizvedemo 15 000 fazanskih pilića. Ispunili smo godišnji plan, radimo na poboljšanju prirode, lovišta, unosu divljači itd.“ – kaže Savić i dodaje da je LU „Semberija-Bijeljina“ jedno od najvećih udruženja u Republici Srpskoj i BiH.

lovačko udruženje - igrišta vlasenica

Načelnik opštine Vlasenica i predsjednik Skupštine Lovačkog udruženja “Igrišta” Miroslav Kraljvić kaže da ga raduje što se udruženju pridružuj mladi ljudi.

„Trudimo se da lovište uredimo na što bolji način. Ovo je veče prilka da saberemo rezultate lovne godine ali najbitnija stvar u udruženjima je da su lovci složni. Mislim da ćemo ove godine na ljeto, uspjeti da organizuje jedan veliki sabor lovaca, koji će okupiti oko 1000 lovaca“ – kaže Kraljević.

Mlađen Golić sekretar LU “Igrišta” Vlasenica kaže da su u sezoni odstrijelili 37 srndaća i 44 divlje svinje, te da su i u komercijalnom lovu ostvarili dobre rezultate.

„Lovačko udruženje Igrišta planira u narednom periodu da odstrijeli na našoj visokoj čeki medvjeda. Imamo kvalitetnog medvjeda u zlatnoj medalji. Izgradili smo u rejonu Jelovik savremenu čeku u kojoj se može bukvalno živjeti, tu nam je i lovačka kuća gdje primamo goste. Moram se pohvaliti da naše lovačko udruženje ima dvije žene članice udruženja i 15 omladinaca te 20 zaslužnih lovaca“ – kaže Golić koji se lovom bavi 43 godine  i jedan je od najstarijih lovaca u udruženju .

Najzanimljviji dio Lovačke večeri bila je tombola sa 45 vrijednih nagrada a specijalni gost bio je čuveni harmonikaš, aranžer i kompozitor Mirko Kodić.

lovačko udruženje - igrišta vlasenica

„Posle 40 godina ponovo sam u Vlasenici. Došao sam zbog mog iskrenog prijatelja Miće Kraljevića, zbog Dragana Jovičića, zbog svih vas. Ako Bog da, da jednog dana održim jedan koncert ovde u Vlasenici. Pre tri dana sam dobio odlikovanje od predsednika Vučića, “Zlatna medalja za zasluge”, zahvaljujući dugoj karijeri i doprinosu narodnoj muzici” – kaže Kodić koji je sa Šabanom Šaulićem radio 32 godine a sarađivao je i sa Lepom Lukić,  Cecom i drugim velikanima narodne muzike.

Lovačko udruženje “Igrišta” Vlasenica ima 270 članova.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button