ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

„Markovićevi dani“ u Zvorniku – gostovali Pero i Miloš Zubac, te kantautorka Sonja Segić

Kulturna manifestacija „Markovićevi dani“otvorena je sinoć u zvorničkoj Narodnoj biblioteci. Prve večeri manifestacije gosti su bili Pero Zubac, književnik i pjesnik, Miloš Zubac, književnik i kantautor, te Sonja Segić, kantautorka.

Održavanje manifestacije su pomogli Gradska uprava Zvornik i Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, rekla je direktorica Narodne biblioteke Nega Stjepanović.

 “Na današnji dan prije 128 godina je rođen Marko Marković, jedan od prvih značajnih zvorničkih književnika. Ovu manfestaciju smo napravili sa ciljem da rad jedanog takvog književnika  i kulturnog radnika bude sačuvan i predstavljen novim generacijama, rekla je Stjepanovićeva. 

Književnik Pero Zubac naveo je da su ovakve manifestacije jako značajne i da čuvaju sjećanje na zavičajne pisce. 

Večeras smo se predstavili različitim stihovima i kompozicijama poznatih pisaca, istakao je Zubac.

Stanislav Tomić, jedan od organizatora manifestacije je istakao da je veoma važno da održavaju događaji posvećeni zavičajnim piscima.

 ” Od presudnog je značaja da čuvamo književnike koji su, prije svega, zavičajni pisci, ali su dali i značajan doprinos za razvoj kulture u Republici Srpskoj, ali i BiH u cjelini”, rekao je Tomić.

“Dugujemo veliku zahvalnost Narodnoj bibloteci što sve ove godine organizuje događaje posvećene Marku Markoviću. Podrška ovoj manifestaciji je podrška očuvanju sjećanja na njegov lik i djelo. I dalje ćemo podržavati „Markovićeve dane“ sa nadom da će ih pratiti i mlade generacije koje dolaze”, rekao je na otvaranju ove manifestacije gradonačelnik Bojan Ivanović.

Danas će u 12:00 časova biti otvorena izložba pod nazivom „…I u času bujne sreće i kad tuga uzdah sprema…“ kojom će biti obilježeno 100 godina od smrti Alekse Šantića.

U četvrtak, 29.02.2024. godine u 18:00 časova gostovaće Miro Vuksanović, književnik i akademik, čime će biti zatvoreni ovogodišnji „Markovićevi dani“.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button