ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Milići : Nepropisno parkiranje ugrožava bezbjednost u saobraćaju i zelene površine

U prošloj godini na području opštine Milići dogodilo se 52 saobraćajne nezgode u kojima su dva lica stradala. Pet (5)  osoba je zadobilo teže a osam (8) lakše tjelesne povrede. U izvještaju koji je bio pred odboricima SO Milići na dvadesetoj redovnoj sjednici piše i da su se saobraćajne nezgode najčešće događale petkom u prijepodnevnim satima od 10 do 12 časova a odbornike je najviše zanimalo nepropisno parkiranje. Majo Jerković službenik zadužen za bezbjednost saobraćaja u opštini Milići i saradnju sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS  kaže da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dogodio na magistralnom putu.

„Kroz ovaj Izvještaj prikazana su mjesta nastanka saobraćajnih nezgoda a podaci su dobijeni od MUP-a RS, Policijska stanica Milići.Takođe ovim izvještajem su obuhvaćena i lica kojima je pružena medicinska pomoć u zdravstvenim ustanovama u Milićima. Kada se radi o dva smrtna slučaja , jedno lice je smrtno stradalo nakon prevrtanja freze a druga osoba na javnom putu“ – kaže Jerković.

Odbornici su zatražili određena pojašnjenja po pitanju nepropisnog parkiranja o čemu govorti Jerković

„Jedno od pitanja bilo je : Može li se vršiti rjeđe kažnjavanje osoba koje parkiraju automobile na zelenim površinama u ulici Vojina Savića? Mi ne možemo tako raditi jer naša Odluka o komunalnom redu nalaže kažnjavanje svih onih koji na neki način ugrožavaju zelene površine. Drugi problem se odnosio na nepropisno parkiraje u blizini kružnog toka, ispred stambene zgrade. Ovom prilikom moram reći da bi se i tu trebao primijeniti propis iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja koji kaže da je zabranjeno parkiranje motornih vozila na udaljenosti manjoj od 5m od bilo koje raskrsnice ili pristupnog puta gdje se zaklanja vidik. Ovjde imamo i pješačke prelaze i ovom prilikom apelujem na pripadnike MUP-a RS da to regulišu. Na ovom prostoru dozvoljeno je parkiranje jednom poslovnom subjektu samo u vremenu utovar-istovar robe, nikako za cjelodnevno parkiranje. Bilo je postavljeno i pitanje parkiranja ispred objekta obdaništa. Na pismeni zahtjev ustanove, mi smo izvršili verifikaciju ta dva parking mjesta, kako bi ona služila za potrebe ove ustanove. Jedno od pitanja se odnosilo i na promjenu režima odvijanja saobraćaja u ulici Carice Milice. Ulica je dvosmjerna a mišljenje odbornika je bilo da bi ova ulica trebala biti jednosmjerna. Smatramo da to ipak ne treba mijenjati jer saobraćaj nije gust i uslovi zadovoljavaju dvosmjerno odvijanje saobraćaja“ – kaže Jerković.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button