BiHističemonaslovnaRegija BiračRegionRepublika SrpskaSvijetVijesti

Mtel App takmičenje – milićki srednjoškolci među pet najboljih

Aplikacija pod nazivom “ARTour” koju su izradili učenici SŠC “Milutin Milanković” Milići, Sergej Kaldesić i Vladimir Erić pod mentorstvom profesora Željka Nikolića, jedna je od pet najboljih aplikacija u okviru m:tel App takmičenja 7. Sergej Kaldesić učenik četvrtog razreda, zanimanje Tehničar informacionih tehnologija kaže da su na takmičenju nastupili pod imenom “iTek” a njihova aplikacija je turistički vodič kroz opštinu Milići.

“Aplikacija je specifična I inovativna po tome što koristi tehnologije mašinskog učenja, proširene realnosti I prepoznavanja slika. ARTour aplikacija je reavolucionarna i napredna mobilna tehnologija I vodič, koja vodi korisnike, posjetioce I turiste u opštini Milići da posjete I istraže prirodna I kulturna bogatsva ” – kaže Sergej I dodaje da je izrada aplikacije, osim znanja koje je stekao tokom školovanja, zahtijevala I znanje iz programa Java I Android Studio koje nemaju po nastavnom planu I program u srednjoj školi.

Vladimir Erić učenik trećeg razreda smjer Tehničar Informacionih tehnologija pojašnjava šta sadržaj aplikacija ARTour.

“U kartici „info centar“ imamo korisne informacije sa popisom banaka, pekara, autobuskih linija, parking mjesta, pošte, određena mjesta… Takođe, imamo mapu sa opisom mjesta koja se nalaze u opštini Milići, ubacili smo lokacije koje su po našem mišljenu najbitnije. I na kraju imamo našu kameru koja je naša inovacija za ovo takmičenje I mislim da nam je ona donijela pobjedu. Uspjeli smo da implementiramo 7 objekata u našoj opštini – 6 mašina I Rajkov toranj da se mogu prepoznati na osnovu skeniranja sa kamere. Nakon skeniranja dobija se kratak tekst I fotografija” – kaže Vladimir I napominje da tri najbolja tima sa predstojećeg takmičena u Beogradu osvajaju sručno putovanje u Barselonu.

Uspjeh učenika milićkog SŠC “Milutin Milanković” ostvaren je  uz mentorsku podršku profesora Željka Nikolića. On kaže da je cilj učešća na takmičenju bio da se pokaže konkuretnost učenika i vjeruje da će i predstojeće takmičenje u Beogradu donijeti dobre rezultate.

“Želimo ostvariti najbolje rezultate, dok istovremeno gradimo mostove prijateljstva sa drugim talentovanim učenicima. Aplikacija koju su naši učenici kreirali je rezultat nebrojenih sati predanog rada, istraživanja i eksperimentisanja sa najnovijim tehnologijama. Naša snaga kreativnost I posvećenost programiranju u informacionim tehnologijama su ključni faktori koji su nas doveli do ovog rezultata. Hvala našem direktoru Marku Goliću koji nas je ohrabrio i dao nesebičnu podršku da učestvujemo na takmičenju.Na kraju, želim još jednom istaći svoju duboku zahvalnost našim učenicima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće” – kaže profesor Nikolić.

Direktor SŠC “Milutin Milanković” u Milićima Marko Golić kaže da su učenici Sergej i Vladimir ponos škole.

“Naši učenici su svojim radom ponos naše škole. Istakao bih i zahvalnost profesorima Željku Nikoliću i Stefanu Beroviću koji su učenicima podrška” – kaže direktor Golić.

Ove godine, mtel App takmičenje je održano online, a na njemu su imali pravo da učestvuju timovi, odnosno autori gotovih aplikacija koje su na adresu m:tel-a stigle do roka predviđenog konkursom koji je objavljen u prethodnoj godini. U sedmom ciklusu m:tel App takmičenja za najbolje aplikacije za mobilne uređaje u BiH stiglo je ukupno 19 aplikacija iz 15 srednjih škola i 13 gradova BiH.

Sa aplikacijom ARTour milićki srednjoškolci će  predstavljati BiH na Regionalnom App takmičenju u Beogradu početkom marta.

Mtel app takmičenje – detaljnije pročitajte OVDJE

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button