BiHističemoRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Na današnji dan prije 40 godina u Sarajevu otvorene zimske olimpijske igre

Na današnji dan, prije punih 40 godina, pred više od 60.000 Sarajlija i gostiju iz cijelog svijeta, otvorene su XIV zimske olimpijske igre.

U Atini je Međunarodni olimpijski komitet odabrao Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili japanski Sapporo i švedski Goeteborg. U prvom krugu Sapporo je imao 33, Sarajevo 31, a Goeteborg 10 glasova, dok je u drugom Sarajevo, s tri glasa prednosti nad Sapporom (39:36) dobilo priliku da organizuje Igre.

Pred Sarajevom je bio veliki posao, jer je grad u tom trenutku imao samo jednu ledenu plohu u Skenderiji i nekoliko skijaških staza na Jahorini.

Odmah se počelo s gradnjom sportskih kompleksa na okolnim planinama: Trebeviću, Jahorini, Bjelašnici i Igmanu, ali i na objektima u samom gradu. Pored sportskih objekata grad je dobio modernu infrastrukturu, nove saobraćajnice, aerodrom, nikla su i čitava naselja…

Svi sportski objekti bili su završeni u jesen 1982.

Otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara, održano pred više od 60.000 Sarajlija i gostiju iz cijelog svijeta na stadionu Koševo, u direktnom TV prijenosu pratilo je više od dvije milijarde ljudi.

Olimpijski plamen zapalila je klizačica Sanda Dubravčić, bakljom koju je 2.289 kilometara, širom Jugoslavije, pronijelo 1.600 nosača plamena.

Zakletvu u ime olimpijaca položio je skijaš Bojan Križaj, a u ime sudija Sarajlija Miodrag Perović.

  • 1.272 takmičara (274 žene, 998 muškaraca)
  • 49 timova
  • 39 disciplina
  • 7.825 akreditovanih novinara i tehničkog osoblja
  • 760 novinskih redakcija i 67 TV kuća
  • 10.450 volontera

U februaru 1984. u Sarajevu se okupilo 1.272 sportista iz 49 država, što je u to vrijeme bio rekordan broj.

Bile su to prve igre na kojima nije bilo bojkota sjevernoatlantskog niti varšavskog pakta i prve Igre pod predsjedavanjem Juana Antonija Samarancha.

Više od 140 miliona dolara uloženo je u organizaciju Zimskih olimpijskih igara, a prodano je 250.000 ulaznica.

To su bile i prve Igre koje nisu završile finansijskim deficitom. Ostvaren je suficit od 12 miliona dolara, ponajviše zahvaljujući prihodima ostvarenim od naknada za emitovanje, koji su napravili veliki skok, popevši se, sa 20.726.000 dolara u Lake Placidu 1980. na cifru od 102.682.000 dolara u Sarajevu.kijaš Jure Franko

Dodijeljene 222 medalje

Najuspješnijim sportistima u 39 disciplina na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu dodijeljene su 222 medalje.

Najviše zlatnih otišlo je u tadašnju Istočnu Njemačku, dok je u ukupnom broju jednu više osvojio SSSR.

Svečanom ceremonijom u dvorani Zetra 19. februara, uz taktove pjesme “Lijepo je bilo u Sarajevu” zatvorene su XIV zimske olimpijske igre.

„Doviđenja, drago Sarajevo“, poručio je predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaranch, uz ocjenu da su Igre u Sarajevu najbolje organizovane do tada.

O tome da sve prođe u najboljem redu brinuo je i Vučko, maskota Igara koju je dizajnirao akademski slikar, karikaturista i dizajner iz Slovenije Jože Trobec.

Vučko je i 40 godina kasnije jedan od najprepoznatljivijih simbola ovoga grada i dokaz da olimpijski duh još uvijek živi na obalama Miljacke.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button