ističemoRegija BiračRegionVijesti

Na VMA u Beogradu primljeno dvanaestoro djece mlađe od 15 godina u teškom alkoholisanom stanju

Na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) u Beogradu primljeno je dvanaestoro djece u teškom alkoholisanom stanju do čak 2,8 promila alkohola u krvi, izjavio je doktor Hitne pomoći VMA Ivan Leković.

On je, u izjavi za RTS, rekao da je to ozbiljno stanje i da zabrinjava činjenica da maloljetna lica dolaze u tako teškom stanju.

Prema njegovim riječima, broj primljenih alkoholisanih lica bio je 26, a od toga su 12 bila djeca mlađa od 15 godina.

“Oni su bili u teškom alkoholisanom stanju do čak 2,8 promila alkohola. To je ozbiljno stanje. Zabrinjava činjenica da maloletna lica dolaze u tako teškom stanju”, rekao je doktor Leković. Pored alkohola bilo je i maloljetnih pacijenata koji su povrijeđeni u tuči, napomenuo je Leković.

Negativan uticaj alkohola na decu, sem mamurluka, vrtoglavice, povreda od pada i povraćanja, može biti impulsivno – agresivno ponašanje, nezaštićeni seksualni odnos sa nepoznatom osobom, kao i ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju, bilo kao pešak bilo kao vozač.

Lekari ukazuju na to da je alkohol toksin koji oštećuje organe, a tela dece se razvijaju i nisu u stanju da apsorbuju i metabolizuju alkohol, naročito ne u velikim količinama. Savet roditeljima je da sa decom razgovaraju o štetnosti alkohola kada dete ima 10 godina. Iako mnogi smatraju da je to isuviše rano, ankete pokazuju da dete sa sedam godina može prepoznati šta je pijanstvo, kao i razliku između prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja.

Uticaj roditelja u ranoj mladosti na decu veći je nego što i sami roditelji misle. Takođe, kada deca dođu u tinejdžerske godine, roditelji i tada imaju uticaj pa se savetuje da budu uporni u savetovanju dece o štetnosi alkohola. Razgovor sa decom prvenstveno treba da bude iskren. Treba im lepo objasniti šta znači popiti jedno pivo ili čašu vina uz ručak, a šta znači preterivanje. Pokazati im po potrebi na internetu snimke ili slike osoba u alkoholisanom stanju i kako alkohol ima negativan uticaj. Treba im pokazati i slike poznatih ljudi koji su u alkoholisanom stanju kako im takve osobe ne bi bile uzor u životu. Objasniti im kako alkohol različito utiče na ljude (bes, smeh, plač, pospanost, agresivnost…), kao i da se mnogi kasnije ne sećaju svojih dela i postupaka.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button