ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

NBZ: Otvorena izložba „…I u času bujne sreće i kad tuga uzdah sprema…“ povodom 100 godina od smrti Alekse Šantića

Narodna biblioteka Zvornik u okviru drugog dana manifestacije „Markovićevi dani„ otvorila je izložbu „…I u času bujne sreće i kad tuga uzdah sprema…“ povodom 100 godina od smrti Alekse Šantića. Posjetioci u narednim danima, na izložbi se mogu upoznati sa porodicom, školovanjem, društvenoj djelatnosti, ljubavnim životom i književnim radom Alekse Šantića kao i njegovom poezijom.

U drugom djelu današnjeg druženja učenici OŠ „Sveti Sava“ Zvornik pogledali su prezentaciju o Marku Markoviću, te poslušali njegove pripovjetke. Učenici su na grudima imali iskružena srca od papira na kojima je pisalo “Nasilje prestaje ovdje” čime su dali svoj doprinos u obilježavanju Međunarodnog dana ružičastih majica-borba protiv vršnjačkog nasilja.

„Kroz izložbu koju smo priredili podsjetili smo na život, školovanje i stvaralaštvo Alekse Šantića. Jako je važno da podsjećamo, prije svega mlade generacije, na velikane koji su obilježili srpsku književnost i kulturu. Kroz fotografije i pjesme koje su pune emocija, bilo da se radi o otadzbini koja je bila vječita njegova inspiracija, kao i o ženi, pokušali smo da predstavimo lik i djelo Alekse Šantića, rekla je za radio Magic, direktorica biblioteke Nega Stjepanović.

Ona je istakla da uvjek kada se sjeti Šantića pomisli na stih:

„Umro stari pjesnik
Umrla Emina
Ostala je pusta
Bašta od jasmina“

Sjećanje na Aleksu Šantića nikada neće umrijeti, poručila Stjepanovićeva.

U četvrtak, 29.02.2024. godine u 18:00 časova gostovaće Miro Vuksanović, književnik i akademik, čime će biti zatvoreni ovogodišnji „Markovićevi dani“.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button