ističemoRegija BiračVijesti

Ni kontrole, ni kazne nisu spriječile trgovce da podignu cijene namirnica

Tržišna inspekcija Republike Srpske počela je sa intenzivnim kontrolama cijena osnovnih životnih namirnica. Cilj je stati u kraj neopravdanom podizanju cijena i bogaćenju pojedinica nakon povećanja minimalca. Pravdajući se da ne mogu podnijeti nove uslove koje donosi povećanje minimalca, pojedini privrednici već su počeli sa otpuštanjem radnika i zatvaranjem pogona.

Samo za mjesec dana cijene osnovnih životnih namirnica su porasle pa tako sada hljeb od 500 grama košta dvije i po marke. Veće cijene mlijeka,mesa ,sredstva za higijenu. “Divljanju cijena” pokušava da stane u kraj tržišna inspekcija . U pet stotina kontrola u većini je utvrđeno prekoračenje marže.

– Neisticanje cijena, lažne cijene, ne pridržavanje cijena u smislu istakne jednu a na kasi druga, određene deklaracije i nepoštovanje marže – nabrojao je Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor.

Za pojedine vlasnike marketa ni predviđene novčane kazne od 10 hiljada maraka nisu dovoljna opomena pa su i nakon kazni ponovo istakli veće cijene nakon povećanja najniže plate. Građani ogorčeni kako na poslodavce tako i na vlasnike trgovina.

Resorni ministar danas bez konkretnih odgovora na divljanje cijena. Kaže priprema se nova uredba koja će prvenstveno ograničiti cijene hljeba a zatim i osnovnih životnih namirnica.

– Pekari vješto izbjegavaju ovu maržu na osnovne životne namirnice kada se tiče hljeba tip 500, dodatkom različitih aditiva on onda ne spadaju u tu ograničenu maržu koju smo mi donieli i mi ćemo spriječiti tu manipulaciju – kaže Denis Šulić, ministar trgovine i turizma.

Dok jedni zbog većeg minimalca povećavaju cijene drugi su već počeli otpuštati radnike i zatvarati preduzeća kao što je slučaj firme u Prijedoru. Ni ministar za ovu oblast nije mogao dati konkretno rješenje kako stati u kraj poslodavcima koji zloupotrebljavaju povećanje minimalca.

– Mi treba da se okrenemo poslodavcima ako nisu poskupjeli energenti, osnovne sirovine, a nama cijene osnovnih životnih namirnica hljeba stalno rastu – istakao je Danijel Egić, ministar rada i boračko invalidske zaštite.

Dok ne stupi na snagu uredba o ograničavanju cijena pojedinih namirnica građani će i dalje morati kupovati po cijenama koje su sada mnogo veće nego u pojedinim zemljama Evropske unije.

(rtrs)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button