BiHističemonaslovnaRegija BiračRegionRepublika SrpskaVijesti

NODAS : Podrška za 10 pčelara početnika, kreće sadnja medonosnog bilja

Pčelari u Milićima danas su imali priliku da se upoznaju sa procesom apliciranja za grantove u okviru projekta “BeeAlive- Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva” koji opština Milići i milićko Udruženje pčelara “Matica” realizuje u saradnji sa Udruženjem za razvoj i afirmaciju NODAS iz Sarajeva. Marko Tomić predsjednik Udruženja pčelara “Matica” Milići kaže da će u narednom periodu biti podržano 10 početnika u pčelarstvu.

“Ovo je drugi projekat koji Udruženje realizuje u saradnji sa NODAS-om. Projekat je veoma značajan I važan za svakog pčelara početnika.Dešavalo se da se to zloupotrebi ali ovog puta ne vjerujme da će se to desiti. Ovo su pčelari  koji su uložili svoja sredstva a dodatna podrška kroz projekat će im dobro doći” – kaže Tomić  i dodaje da sve više mladih počinje baviti pčelarstvom.

Šesnaestogodišnji Mile Stjepanović pčelasrtvom se bavi tri godine. Kaže da je ljubav prema pčelama stekao radeći sa komšijom, koji takođe pčelari.

“Preko ovog projekta sam dobio košnice I svu opremu koja mi je potrebna za pčelarstvo. Uz komšiju Rada učim o pčelarstvu. Prošla godina nije bila baš najbolja za med a vidjećemo kako će biti ove godine” – kaže Mile koji trenutno ima 10 društava i planira ih udvostručiti.

pčelara  -NODAS Milići

I Milenko Avramović je prije tri godine počeo pčelariti. Kaže da nakon pretrpljenih gubitaka, sada ima osam košnica.

“Otac mi se bavio pčelarstvom. Ja sam radio, nisam imao vremena, ali evo sada sam odlučio ponovo da krenem. Svoja sredstva sam uložio, skupo je kad krećete iznova. Nabavio sam svu opremu i samo mi je potrebno da nabavim još pčela. Nadam se da ću preko ovog projekta to uspjeti. Plan je da imam dvadeset košnica“ – kaže Milenko.

Iskusni pčelar Miloš Perišić iz naselja Derventa, pčelarstvom se bavi skoro 40 godina.

pčelara - NODAS Milići

“Od oca sam nasledio. Nadam se da će I moji naslednici nastaviti. Ovaj projekat nam zanči. Hvala Marku načelniku koji nam izlazi u susret. Do sada smo dobijali I preko NODAS-a , preko Vlade Mađarske ko je htio – od vrcaljki, mlina, šećera, mašine za vađenje berge… Sve mašine koje postoje ja to imam” – kaže Perišić I dodaje da bi svakom početniku pomogao, dao dvije-tri košnice i korisne savjete.

“Savjet moj za svakog pčelara je da je bitno samo da se počne, pa to onda poslije samo krene. Imam preko 300 košnica i više od 1000 oplodnjaka. Ja, sin Zoran i njegova djeca to radimo, jedva stignemo, ali lanac se ne prekida. Proizvedemo oko 5-6 hiljada matica” – kaže Perišić.

Šemsudin Maljević predstavnik Udruženja NODAS kaže da je današnjom aktivnošću počela realizacije druge faze projekta “BeeAlive- Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva”.

pčelara  -NODAS Milići

“Prošle godine smo radili grantove i podršku Udruženju. Ove godine radimo isto, uz izradu Inicijalnog akcionog plana za pčelarstvo u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Sarajevu. Radimo na izradi katastra pčelinjih paša, što je u skladu za Zakonom RS o pčelarstvu. U Federaciji radimo u Tešnju u skladu sa Pravilnikom o pčelarstvu. U suštini to su važni koraci jer malo tih zakonskih akata se sprovelo na terenu. Izrada katastra pčelinjih paša je jako važan dokument koji i košta i uzima puno vremena a Milići i Tešanj su prve opštine u BiH koje će imati barem iniciran taj proces i prve opštine koje će imati prvi dokument za razvoj pčelarstva. Jako je važno spomenuti da za obje opštine imamo investcije od po 5000 eura za sadnju medonosnog bilja. U Milićima ćemo zasadati površinu 6ha – 8 ha na dvije lokacije Vrtoče I Dubnica, u Tešnju sličo tako, što će ove dvije opštine učiniti najboljim u tom smislu jer mislim da u BiH tolike površine još niko nije sadio” – kaže Maljević.

 Ukupna vrijednost projekta za opštinu Milići je 40 hiljada eura – kaže Maljević.

“Direktna investicija je 40 000 eura, sredstva su njemačkog Ministarstva za vanjsku saradnju. Sufinansijer je Opština Milići kao i korisnici i Udruženje. Imamo jako lijepu saradnju. Svi poštuju svoje obaveze. Stvarno je zadovoljstvo raditi, ne samo sa ovim ljudima, već i jedan ovakav pionirski posao koji je važan i za ekologiju i za biodiverzitet” – naglašava Maljević.

Realizacija projekta  “BeeAlive- Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva” počela je u oktobru prošle godine.

Više o projektu NODAS pročitajte OVDJE

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button