ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Obilježavanje 31 godine od osnivanja Drugog odreda Šekovići 03.marta

Obiježavanje 31 godine od formiranja Drugog odreda Šekovići – Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, biće organizovano u nedjelju, 3.marta u Šekovićima.

Program obiježavanje 31. godišnjice od formiranja Drugog odreda Šekovići, počinje u 11:00 sati, u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Šekovićima, parastosom poginulim pripadnicima ove jedinice. U 11:30 sati, planirano je polaganje cvijeća na spomenik Palim borcima i u spomen – sobi u Šekovićima, nakon čega će u 12:00 sati na svečanoj akademiji u Domu kulture u Šekovićima biti premijerno emitovan film “SVAКO IMA SVOG JUNAКA, КOGA VIŠE NEMA”, autora Ljubiše Milutinovića.

drugog odreda - šekovići

“Bez razumevanja veličine žrtve i cijene kojom je plaćena odbrana Republike Srpske, ne može da se razume srpski narod, njegova ljubav prema Otadžbini i slobodi. Ovaj film nije samo odavanje pošte poginulim junacima iz Odreda Šekovići, već svim herojima palim za slobodu Srpske i njegovanju sjećanja, bez koje bi genereacije koje sada žive i one koje će doći, bile uskraćene za istinu o herojstvu srpskog naroda u Republici Srpskoj” – poručio je autor Ljubiša Milutinović.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata ovo je bila jedna od elitnih jedinica koja je učestvovala u borbama širom Republike Srpske. Specijalci iz Šekovića su odlazili se sa terana na teren, iz akcije u akciju, prvenstveno tamo gd‌je je pomoć srpskom narodu bila najpotrebnija, u Birču, u Višegradu, Skelanima, oko Sarajeva, na Ozrenu. Još dugo će se pamtiti borba na Majevici u aprilu 1995. godine kada su specijalci iz Odreda Šekovići izvršili deblokadu vojske i policije iz okruženja na releju Stolice na Majevici. Zbog velike hrabrosti i junaštva pripadnika ove jedinice, bili su omiljeni u narodu i ulivali su veliku sigurnost gd‌je god su učestvovali u odbrani srpske teritorije i srpskog naroda.

Кroz Drugi odred Specijalne brigade policije Šekovići prošlo je oko 500 pripadnika, dvadeset ih je poginulo a 77 ranjeno.

Drugi odred SBP MUP-a RS Šekovići odlikovan je 17.11. 1995. Medaljom Petra Mrkonjića.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button