BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaServisne informacijeVijesti

Održan sastanak Kriznog štaba za suzbijanje bolesti afričke kuge svinja u Milićima

Danas (09.02.) je održan sastanak Kriznog štaba opštine Milići za kontrolu i suzbijanje bolesti afričke kuge svinja. Na sastanku je dogovoreno nekoliko smjernica u cilju prevencije ove bolesti – potvrdio je zamjenik načelnika opštine Milići Danijel Kukić koji rukovodi Štabom.

“Policija će u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu prometa a građani treba da obrate pažnju prilikom kupovine svinja, da kupuju svinje koje imaju ušnu markicu. U slučaju da kod kupljene svinje bude utvrđeno prisustvo afričke kuge, građani koji su kupili svinju bez markice neće biti u mogućnosti da traže nadoknadu od države. Takođe, i Lovačkom udruženju “Komić” Milići biće upućen apel da ukoliko u lovištu nađu uginulu divlju svinju, da slučaj odmah prijave veterinarskoj stanici” – kaže Kukić.

Iz štaba apeluju na građane koji uzgajaju svinje, da ukoliko primjete neke promjene na svinjama, da se blagovremeno obrate lokalnoj veterinarskoj stanici lično ili na broj telefona 056 741 036.

Podsjećamo,nakon pojave bolesti afričke kuge svinja, Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede RS izdalo je rješenje o imenovanju Komisije za procjenu štete i izdalo je rješenje kojim se određuju mjere suzbijanja i sprečavanja pojave i širenja bolesti afričke kuge svinja.

Prvi slučaj bolesti afrička kuga svinja u Republici Srpskoj, zabilježen je u junu 2023.godine.

Afrička kuga svinja (AKS) se razlikuje od većine drugih prekograničnih bolesti životinja po tome što se ne leči, niti postoji vakcina protiv ove bolesti. Virus afričke kuge svinja je otporan u spoljašnjoj sredini, naročito u prisustvu organske materije (krv, feces, tkiva, prostirka, a naročito dugo ostaje infektivan u neprerađenom mesu). Inkubacioni period, tj. vreme od zaražavanja do ispoljavanja simptoma je 5 – 20 dana.

Načini širenja bolesti afrička kuga svinja:

 • kontakt zaraženih i zdravih svinja, 
 • ishrana svinja pomijama u kojima ima kontamiranih ostataka hrane 
 • kontaminirana hrana i voda, 
 • inficirani krpelji, 
 • odeća i obuća, 
 • kontaminirani predmeti i oprema, prevozna sredstva 
 • stajnjak, 
 • leševi uginulih i zaklanih životinja, 
 • glodari, insekti, ptice. 

Važno je znati prepoznati ovo oboljenje, a klinička slika je kompleksna i nespecifična:

 1. Oboljenje se manifestuje iznenadnim uginućem jedne ili više svinja
 2. Gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 C, krvarenja po koži- najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku, bočnim stranama trupa, krvav proliv, pobačaji, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašljanje i povraćanje 
 3. Svinje postaju depresivne, prestaju da jedu i grupišu se, a u perakutnom obliku bolesti mogu uginuti pre pojave kliničkih simptoma bolesti.
 4. Životinje koje prežive više od jednog dana teško dišu, teško se kreću i teturaju, javlјa se crvenilo kože, naročito u području abdomena i po ekstremitetima.
 5. Prasad su otpornija nego odrasle životinje
 6. Klinička slika zavisi od statusa imuniteta
 7. Prvi znak kod suprasnih krmača – pobačaj (uglavnom 4-5 dan od zaražavanja)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button