ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Opština Šekovići planira poboljšati bezbjednost u saobraćaju uz pomoć Agencije za bezbjednost saobraćaja RS

Opština Šekovići radi na izradi projekta saobraćajne singalizacije kako bi bezbjednost saobraćaja podigla na viši nivo – kaže načelnik opštine Miladin Lazić i dodaje da je do sada bezbjednost saobraćaja bila na zadovoljavajućem nivou.

“Trenutno smo u fazi izrade projektne dokumentacije, a nadamo se i pomoći Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i viših instanci u njegovoj realizaciji. Takođe  mislim da bi bezbjednosti saobraćaja u velikoj mjeri pomoglo uspostavljanje saobraćajnih kamera i stacioniranih radara na području opštine Šekovići” – kaže Lazić.

O ovom projektu ali i drugim aspektima unapređenja bezbjednosti saobraćaja u opštini Šekovići, Lazić je razgovarao sa direktorom Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Mladenom Petrović. Petrović kaže da je takođe potrebno formirati Savjet za bezbjednost saobraćaja opštine Šekovići.

“Tema sastanka je bilo i pisanje strategije za bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici i programa u ovoj lokalnoj zajednici, a razgovarali smo i o određenim projektima na koje bi Šekovići kao opština mogli da apliciraju Agenciji ili drugim ustanovama da bi se poboljšala bezbjednost i u zoni škola I uopšte u opštini Šekovići” – kaže Petrović.

bezbjednost - agencija za bezbjednost saobraćaja RS

Petrović napominje da je na nivou Republike Srpske prošle godine evidentirano 109 žrtava u saobraćajnim nezgodama, što je povećanje u odnosu na godinu ranije, kada je zabilježena 101.

“Do toga je došlo i zbog povećanja mobilnosti nakon pandemije, ljudi su se možda malo i opustili i smetnuli s uma svijest o bezbjednosti saobraćaja. Pored toga što MUP provodi represivne mjere, koje su zbog našeg mentaliteta još najdjelotvornije, u Agenciji se trudimo da u neko dogledno vrijeme pokušamo smanjiti represiju putem edukacije i prevencije. Agencija stavlja akcenat na mlađe kategorije učesnika u saobraćaju, na osnovne I srednjoškolce, dok je starijima teže da svoje navike mijenjaju” – ističe Petrović I najavljuje da će u dogledno vrijeme u Šekovićima Agencija organizovati određenu preventivnu aktivnost.

Radnom sastanku u Šekovićima prisustvovali su i zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović, rukovodilac Odsjeka za koordinaciju, planiranje i statistiku Milan Ilić, komandir Policijske stanice Šekovići Bojan Mirković, načelnik za urbanizam, poslove i građenje Miomir Šivčić i referent za civilnu zaštitu Miljan Lošić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button