ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Osnovcima u Čelopeku “Gost na času”bio guslar Filip Perić

U Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” Čelopek, realizovan je nastavni sadržaj “Gost na času” u odjeljenju VIII-2 na času VROZ-a . Na poziv odjeljenjskog starješine Radmile Šobo, učenicima se predstavio mladi i talentovani guslar iz naše okoline, Filip Perić.

Ideja da Filip bude gost na času proistekla je iz toga da se tinejdžeri poistovjećuju sa nekim ličnostima sa televizije, jutjuberima i njima sličnim, a uzore mogu potražiti i u svojoj okolini, potvrdila je za radio Magic, pomoćnik direktora Tanja Pavlović.

Ona je istakla da je Filip Perić mlad, uspješan momak svestranih interesovanja. Završio je poljoprivredni fakultet i zaposlen je. Završio je i muzičku školu, a pored gusala svira i gitaru. Ljubav prema guslama usadio mu je djed još u najranijem djetinjstvu, a profesionalno gusla već deset godina.

Pored guslarstva, Filip ima zanimljiv hobi. Bavi se kožarstvom, izrađuje predmete od kože, najčešće futrole za noževe. Takođe jedan od hobija je i rad sa drvetom, tako stvara različite ukrase, ali i ploske. Pored gusala od djeda je naslijedio i ljubav prema lovu, što je ujedno i tradicija muških potomaka u njegovoj porodici.

Na ovom času Filip se potrudio da učenicima što bolje predstavi ovaj tradicionalni instrument – Objasnio im je simboliku motiva na guslama, način izrade, kao i važnost istih u narodnom predanju. Učenici su uživali slušajući mladog guslara kako izvodi pjesmu koju je sam napisao, a nakon toga su imali priliku i da sami probaju guslati.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button