ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Predstavljena Strategija razvoja opštine Vlasenica 2024-2030.god.

Strategija razvoja opštine Vlasenica za period 2024-2030.godina, koja je juče predstavljena javnosti, fokusirana je na poljoprivredu, industriju i turizam sa ski-centrom ” u fokusu, kao okosnicom razvoja opštine i šire regije – kaže načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević.

“Poljoprivreda je nešto što smo godinama razvijali i ljudima pokušali dati do znanja da se može živjeti na selu i danas imamo veliki broj ozbiljnih proizvođača. Kada je u pitanju privreda, napravili smo poslovne zone na kompleksu Kula-Zeban i već su se pojavili određeni investitori. Takođe, kruna svega, što će našu lokalnu zajednicu učiniti naprednom je otvaranje ski-centra Igrišta. Radovi su u toku, očekuje se gradnja hotela kako na planini tako i u gradu i sve to mora da bude navedeno u jednom dokumentu, kao što je Strategija razvoja. Plan koji je zacrtan je ambiciozan i ja smatram da ćemo ga vrlo brzo ispuniti, kao što smo i do sada radili. Naravno, da bi sve ovo radili, potrebna nam je podrška institucija Republike Srpske a mi to imamo” – kaže načelnik Kraljević.

Prezentacija nacrta dokumenta Strategije razvoja opštine Vlasenica bila je prilika da prisutni daju svoje prijedloge i sugestije.

Vidomir Obradović vlasnik turističke agencije “Orion turs” iz Vlasenice i profesor na fakultetu u Trebinju – turizam i ugostiteljstvo, kaže da je Strategija dobra platforma za izradu Strategije razvoja turizma kao nosive grane razvoja opštine Vlasenica.

strategija razvoja - opština Vlasenica

“Mislim da Vlasenica sa ski-centrom Igrišta ima vrlo dobru osnovu da se kao prostor i u regionalnom smislu razvija ali treba valorizovati prostor koji je neiscrpno bogatstvo u svakom smisli riječi” – kaže Obradović i dodaje da u Strategiju treba uvrstiti i projekte koji bi riješili plivajuću i plutajuću otpad.

“Obzirom da područje Vlasenice pripada slivnom području rijeke Drine, mislim da bi ova Strategija i buduća Strategija razvoja turizma opštine Vlasenica trebala da tretira ovaj problem jer pravilno upravljanje otpadom može da bude od koristi” – kaže Obradović.

Predsjednik SO Vlasenica i direktor ŠG “Birač” Vlasenica Goran Đurić napominje da bi Strategija razvoja trebala da sadrži određene smjernice po pitanju defciitarnih zanimanja.

strategija razvoja - opština Vlasenica

“Konkretno stipendiranje deficitranih kadrova. Znamo da su Igrišta okosnica razvoja ne samo Vlasenice već i cijele regije a problem koji imamo je nedostatak kadra. Stoga sam i kao član Privrednog savjeta podržao plan upisne politike da, iako nije bilo dovoljno zaintersovanih, u ponudu zanimanja za sledeću školsku godinu uvedemo zanimanja kuvar I konobar. Bravari, varioci i druga zanataska zanimanja su takođe deficitarna” – kaže Đurić i rješenje problema vidi u stipendiranju učeničke prakse.

“ I sami poslodavci ako žele da imaju kvalitetnu radnu snagu, moraju se uključiti u proces planiranja upisa i omogućiti kvalitetne uslove za obavljanje praktične nastave koja bi bila plaćena” – kaže Đurić.

Perspektivan vid zarade, koji bi Strategija takođe trebala da sadrži je branje i otkup ljekobilja. Đurić kaže da je ova oblast regulisana Zakonom o šumama ali da ima prostora za unapređenje.

„Na ovoj prezentaciji danas, gospodin Simanić je iznio podatak da se sa područja Milića, Han Pijeska i Vlasenice plasira oko 500 t srijemuže. Imamo podatak i da je kilogram svježe ali brzo zaleđene srijemuže od 2 do 3 eura. Takođe tu su i gljive. Zakon dozvoljava da se iz šume može iznijeti do 2 kg gljive. Mi nemamo kapacitete da to sve iskontrolišemo kada su u pitanju gljive a po pitanju srijemuže situacija je mnogo bolja. Kao ŠG “Birač” imamo u planu da gradimo jednu šumarsko-lovačku kuću na Igrištima. Takođe, mislim da bi trebalo planirati i kadrovsko stanovanje kako bi što više mladih ljudi ostalo u našoj opštini” – kaže Đurić.

strategija razvoja - opština Vlasenica

Šef Odsjeka za razvoj opštine Vlasenica Željko Damljanović ističe da je proces izrade  Strategije razvoja trajao oko godinu dana i napominje da prijedloge i sugestije na nacrt svi zainteresovani mogu da dostave još u narednih nekoliko dana.

“Hvala svima koji su danas odvojili vrijeme i prisustvovali prezentaciji. Negdje oko 40-ak učesnika je bilo prisutno, sala je bila premala da primi sve zainteresovane. Ovo je period kada još uvijek dokument možemo mijenjati jer je u nacrtnoj formi, tako da su svi prijedlozi dobrodošli i u narednih nekoliko dana mejlom se mogu dostaviti sugestije. Svako ko želi dobro Vlasenici i ko želi da ovaj dokument bude bolji i kvalitetniji treba da doprinese” – ističe šef Odsjeka za razvoj opštine Vlasenica Željko Damljanović.

Dokument Nacrt Stategije razvoja opštine Vlasenica za period 2024-2030. dostupan je na web stranici opštine Vlasenica.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button