ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

PU Zvornik: Apel građanima da postupe odgovorno prilikom paljenja vatre na otvorenom

Policijska uprava Zvornik apeluje na građane da tokom obavljanja radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne vrše spaljivanje ostatka žitarica i spaljivanje drvenog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada. Usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

Na području Policijske uprave Zvornik u proteklih pet dana registrovano je pet požara suve trave i niskog rastinja. Zbog najavljenih vremenskih prilika, vjerovatnoća je da će se sa navedenim aktivnostima nastaviti i tokom predstojećeg vikenda.

Podsjećamo da je Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu 2019. godine, kao jedna od obaveznih mjera zaštite od požara (član 18., tačka 10.) zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavnja širenja vatre.

Ovim Zakonom je definisana novčana kazna od 100 KM do 1000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov ili drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre.

Pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja. U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući veliku materijalnu štetu.

Policijska uprava Zvornik će u okviru svojih ovlašćenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.

Iz PU Zvornik pozivaju građane da prilikom uočavanja požara ili u slučaju nekontrolisanog širenja vatre, o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123, najbližu policijsku stanicu na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 121.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button