ističemoKultura i dešavanjaRegionVijesti

Slika Paje Јovanovića “Odmor bašibozuka” stigla u Beograd

Slika Paje Јovanovića “Odmor bašibozuka”, kupljena na aukciji londonskog “Sotbija”, od juče se nalazi u Beogradu, potvrdili su u Ministarstvu kulture.

O terminu i mjestu izlaganja javnost će biti obaviještena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-djelo bilo dostupno očima domaće i svjetske javnosti.

Muzej grada Beograda je na aukciji “Sotbi“ u Londonu kupio djelo Paje Јovanovića “Odmor bašibozuka“. Slika je na aukciji nazvanoj “Put svile – slike orijentalista i namještaj iz rezidencije u Belgraviji” prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je prije aukcije procjenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Prva ponuda je iznosila 130.000 funti.

Radi se o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa “Sotbijem“, se u trku upustio uz podršku države.

Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće “Kristis” 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom “Arnautski ratnik“.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button