ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

SO : Naknada od koncesija za namjenske projekte u Vlasenici

Održana je devetnaesta redovna sjednica Skupštine opštine (SO) Vlasenica a odborncii su razmatrali 31. tačku dnevnog reda. Jedna od njih, bio je i Izvještaj o radu SO Vlasenica za 2023.godinu. Predsjednik SO Goran Đurić kaže da je u prošloj godini održano 9 sjednica a Program rada je ostvaren sa 93,5 %.

„U 2023.godini smo održali devet sjednica – šest redovnih, dvije vanredne i jednu svečanu na Dan opštine. Oko 93,5% tačaka koje smo planirali su obrađene, dok četiri tačke nisu obrađene. Ali, ako analiziramo kompletan izvještaj, možemo rad Skupštine ocijeniti kao jako uspješan“ – kaže Đurić.

naknada - so vlasenica 19

Na dnevnom redu sjednice bio je i polugodišnji izvještaj o radu Komisija koje je imenovala SO Vlasenica. Đurić kaže da lično ima zamjerku na rad ovih skupštinskih tijela a pohvalu je uputio Komisiji za kulturno-istorijsko naslijeđe i zaštitu spomenika.

„Oni su u izvještajnom periodu održali pet sjednica. Imaju kvalitetne prijedloge i aktivnosti. Neke su realiazovane – poput markiranja staze od Tugova do Igrišta. Mi ćemo razmatrati njihove prijedloge i u skladu sa mogućnostima, obezbijediti sredstva i pokušati da provedemo njihove projekte u djelo. Rad ostalih Komisija je pasivan. Aktivne su samo Komisije koje su vezane za rad Skupštine  – Komisija za statutarna pitanja, Komisija za izbor i imenovanje te Komisija za budžet i finansije“ – kaže Đurić.

Odbornici su usvojili odluke o korišćenju naknada od elektroenergetskih objekata, šuma, vodnih naknada i naknade za finansiranje posebnih mjera zaštite od požara a sredstva će biti namjenski utrošena – kaže načelnik Odjeljenja za finansije Marko Todorović.

naknada - marko todorović

“Usvojene su odluke vezane za četiri koncesione naknade. Koncesiona naknada od elektroenergetskih objekata za 2024.iznosi 70 000 KM od čega će 30 000 KM biti uloženo u asfaltiranje ulica u gradu a ostatak sredstava u poljoprivredne projekte. Kada je u pitanju naknada za finansiranje posebnih mjera zaštite od požara, ona iznosi 20 000 KM i sredstva su namijenjena za nabavku protivpožarne opreme. Naknada od eksploatacije šuma za ovu godinu iznosi 220 000 KM od čega će 100 000 KM biti uloženo u održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva a preostala sredstva u asfaltiranje puta u MZ Grabovica. Po osnovu vodnih naknada planirano je 26 000 KM a sredstva će biti utrošena na izgradnju vodovoda u MZ Gornji Zalukovik, te rekonstrukciju vodovodne mreže u gradu” – kaže načelnik Odjeljenja za finansije Marko Todorović.

Predsjednik Skupštine opštine Vlasenica Goran Đurić najavio je i nekoliko infrastrukturnih projekata.

„Načelnik je već ranije najavio da se kompletan parking prostor oko Solitera uredi. Imamo ideju oko spajanja puta, nakon što se riješe imovinsko-pravna pitanja. U planu je i uređenje dječijeg igrališta. Takođe u najavi je i gradnja pješačke staze od Solitera preko Jovine krivine do Lovca. Dalje bi ta staza vodila do Viselca a u planu je i izgradnja pješačke staze oko jezera – sve ukupno oko 7-8 km. Bila bi to tzv.“kardio staza“ koja bi ujedno upotpunila turističku ponudu. U najavi imamo i gradnju dječijeg igrališta pored osnovne škole a sredstva su obezbijeđena od Ambasade Bugarske , Opštine Vlasenica i predstavnika LOT kuće u Vlasenici“ – kaže Đurić i podsjeća da je uređenje Trga srpskih boraca urađeno prema projektu.

„Bilo je problema. Nadzorni organ je sugerisao više puta, a i mi iz Opštine, da se radovi ne provode prema projektu. Primjera radi, behaton ploče su trebale biti debljine 8 cm a postavljene su ploče debljine 5 cm itd. ali ti radovi nisu dodatno naplaćeni. Potrebno je još da se uradi ambijentalna rasvjeta i neki sitni radovi. Trg je funkcionalan, odlično je i bezbjednos mjesto za boravak djece“ – kaže Đurić.

Na devetnaestoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Vlasenica razriješena je dužnosti v.d.direktora Turističke organizacije opštine Vlasenica (TOV) Tanja Radović, a na pomenutu poziciju imenovana je Marela Kurtuma. Dužnosti je, na lični zahtjev, razriješena v.d.direktora vrtića “Prvi koraci” Vlasenica Marija Todorović a na njeno mjesto imenovana je Tatjana Savić. Razriješena je i član Odbora za žalbe opštine Vlasenica Dostana Šulić.

Usvojen je i Izvještaj o radu Policijske stanice Vlasenica po oblastima kriminaliteta,javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja za 2023.godinu. Rečeno je da u prošloj godini evidentirano 60 krivičnih djela.

Na dnevnom redu sjednice bile su i informacije o radu u 2023.godini opštinskih boračkih organizacija: RVI, Boračke organizacije, Porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Usvojene su i Informacija o radu inspekcijskih organa za 2023.godinu te Iformacija o radu Komunalne policije opštine Vlasenica za 2023.godinu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button