ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Stipendija povećana studentima šumarstva u Vlasenici

Opština Vlasenica stipendiraće u akademskoj 2023/2024. ukupno 138 studenata i učenika a novih 23 stipendista juče su potpisali ugovore o stipendiraju. Stipendija iznosi 100 KM a studenti Studijskog programa šumarstvo u Vlasenici dobijaće 150 KM.

Nemanja Gazija iz Sokoca, student je prve godine Studijskog programa šumarstvo u Vlasenici.

stipendija - vlasenica ugovori

„Planiram da završim studije u roku i nakon toga da upišem master ovdje u Vlasenici. Želim da se zahvalim načelniku opštine što nam je omogućio stipendije. Meni će dobro doći jer vozarim do fakulteta“ – kaže Gazija.

Marija Pejanović, student prve godine Medicinskog fakulteta u Foči kaže da je stipendije pomoć roditejima jer u porodici imaju još jednog studenta.

stipendija - vlasenica ugovori

„Svakako zanči ova stipendija. Nakon studija planiram specijalizaciju pa vidjeću, gdje ću tražiti posao, to zavisi od okolnosti“ – kaže Marija.

Andrej Mitrović student je četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, smjer softversko inženjerstvo . Stipendija će mu olakšati troškove života.

stipendija - vlasenica ugovori

„Olakšaće prvenstveno  mojim roditeljima . Pošto studiram softversko inženjerstvo, postoji mogućnost rada od kuće, tako da su mi široke opcije. Planiram da živim i radim ili u Srbiji ili u Republici Srpskoj, odnosno Vlasenici “ – kaže Mitrović.

Petar Ilić student master studija na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu kaže da mu je želja da po završetku obrazovanja živi i radi u Vlasenici.

stipendija - vlasenica ugovori

„Angažovan sam i na fakultetu ali ako Bog da, planiram po završetku studija da sagledam opcije, gdje tražiti posao. Svakako moja primarna želja je da zasnujem porodicu ovdje i da doprinesem lokalnoj zajednici, da se na neki način odužim za podršku koju dobijamo” – kaže Petar.

Roditelji koji su u ime svoje djece potpisali ugovore, napominju da stipendija puno znači ne samo u materijalnom nego i u moralnom pogledu.

Dalibor Ninić ima dvoje djece koji studiraju u Novom Sadu . Stipendiju je dobila kćerka Andrijana student žurnalistike.

„Kćerka studira žurnalistiku, sin geodeziju. Podrška kao podrška je dobra, ne toliko zbog novca koliko zbog afirmacije i podstreka djeci, da im se pokaže da neko brine o njima“ – kaže Ninić.

Aida Jakubović, majka Mie koja je student druge godien medicine u Tuzli, kaže da svaki dinar dobro dođe kad je dijete na fakultetu.

„Hvala mojoj opštini Vlasenica. Dijete plaća dom i vjerujem da će stipendiju opravdati. Planira da se nakon studija vrati i zaposli u Vlasenici“ – kaže Aida.

Danijela Damljanović šef Kabineta načelnika opštine Vlasenica kaže da su studenti rangirani u sedam kategorija.

„To su studenti sa prosjekom ocjena većim od 8,50, studenti prve godine nosioci „Vukove diplome“ iz srednje škole, studenti slabog materijalnog stanja,studenti djeca ratnih vojnih invalida od 1-5 kategorije i civilne žrtve rata,studenti bez oba roditelja i studenti sa smetnjama u razvoju,studenti master studija sa prosjekom ocjena većim od 9,00 i studenti prve godine Šumarskog fakulteta u Vlasenici. Pored ovih u narednom periodu biće potisani ugovori o stipendiranju 10 učenika gimnazije SŠC „Milorad Vlačić“ Vlasenica i sa osam učenika generacije i Vukovaca osnovne i srednje škole “ – kaže šef Kabineta načelnika opštine Vlasenica Danijela Damljanović.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević kaže da  je visina stipendije 100 KM a od ove godine studentima Studijskog programa šumarstvo u Vlasenici stipendija će biti povećana, kako bi mladi i nakon školovanja ostali na ovim prostorima.

„Studentima Studijskog programa šumarstvo ćemo podići stipendije na 150 KM možda čak i na 200 KM, vidjećemo jer želimo da što veći broj njih ostane ovdje. Činjenica je da oni koji studiraju van granica Republike Srpske, ostaju u mjestu studiranja i ne vraćaju se ovdje. U saradnji sa SŠC mi nastojimo da uskladimo potrebe tržišta rada sa upisnom politikom i već ovih dana krenućemo na teren da vidimo gdje smo i šta možemo uraditi. Moj prijedlog i molba je svima da se vrate ovdje, da gradimo Vlasenicu i Republiku Srpsku“ – kaže Kraljević i dodaje da će lokalna uprava čim se steknu uslovi za to, povećati i stipendije.

Konkurs za dodjelu stipendija bio je raspisan u novembru prošle godine a konačna rang lista objavljena je krajem decembra 2023.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button