BiHističemonaslovnaRegija BiračRegionRepublika SrpskaSvijet

U Pohodu na Pjenovac više od 1000 planinara

Više od 1000 planinara I ljubitelja prirode, učestvovalo je juče u Pohodu na Pjenovac, planinarskoj manifstaciji koju organizuje PED “ACER” Vlasenica. Sekretar Društva Vesna Došić kaže da su u najljepšim krajolicima Javora, na stazi dugoj 16 km prema Pjenovcu, uživali planinari iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

u pohodu na pjenovac

“Preko 1000 planinara , ne znamo još uvijek tačan broj. Morali smo da vratimo neka planinarska društva jer su nam smještajni kapaciteti u Vlasenici, Milićima i Han Pijesku bili popunjeni “ – kaže Došićeva I napominje da je prvi Pohod organizovan 21.januara 1971.godine pod nazivom Slaviša Vajner Čiča a PED “ACER”, Pohod pod sadašnjim nazivom organizuje unazad 20 godina.

Ratomirka Rada Jočić iz Planinrskog društva “Josif Pančić” iz Beograda, kaže da već godinama dolaze u Vlasenicu. Na Pohodu je učestvovao 31 član Društva.

u pohodu na pjenovac

“U subotu smo uživali zahvaljujući našim vodičima Ljilji, Goci I Neđi, koji su nas proveli novom, Ozon stazom, tako da nam je bilo jako lepo. Uveče smo završili na planinarskoj žurci. Ovde su svi srdačni, ljubazni I doći ćemo ponovo” – kaže Rada I dodaje da su dogovarali I ljetnju posjetu Vlasenici kada bi šetali stazom od 22 km.

Učešće u Pohodu nisu propustili ni paninari i ljubitelji prirode iz Milića. Predsjednik PD “Komić” Milići Nenad Jovanović kaže je više od 50 članova PD “Komić” Milići bilo na stazi prema Pjenovcu.

u pohodu na pjenovac

“Oko 52 planinara su učestvovala u Pohodu, drago mi je što ima puno srednjoškolaca. Vrijeme nas je poslužilo I uživali smo na stazi” – kaže Jovanović.

I članovi “Kluba ljubitelja prirode Milići” ne propuštaju Pohod u Pjenovac – kaže predstavnik Kluba Mladen Kovačević.

u pohodu na pjenovac

“Ne znam tačno koji put dolazimo ali stalni smo učesnici Pohoda. Našu grupu danas čini 25 članova, uživali smo u prelijepim predjelima Javor planine I Pjenovca. U odnosu na prethodnu, ove godine smo ranije stigli, bila je manja gužva na stazi” – kaže Kovačević.

Valentina Todorović učenica SŠC “Milutin Milanković” iz Milića drugi put je na Pohodu u Pjenovac

“Ove godine je bilo manje snijega I bilo je ljepše vrijeme. Prošle godine sam se “zaledila” koliko je bilo hladno” – kaže Valentina koja je ka Pjenovcu pješačila sa drugaricama I drugovima iz škole.

Stazu prema Pjenovcu uspješno su savladale Tara Vidaković I Petra Babić iz Vlasenice.

“Prvi put sam u Pohodu na Pjenovac. Baš sam uživala, mada me malo noge bole” – kaže dvanaestogodišnja Tara.

“Na početku je izgledalo jako teško, mislile smo da nećemo doći do kraja. Al` evo nas, zdrave, žive I došle smo” – kaže Tarina drugarica Petra.

Podršku PED “ACER” iz Vlasenice u organizaciji Pohoda, dali su opština Vlasenica I Turistička organizacija opštine Vlasenica.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button