ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

U RS nezaposleno 20 doktora nauka i 37 magistara-3 iz Zvornika

Zaključno sa decembrom 2023. godine, u Republici Srpskoj je bilo nezaposleno 20 doktora nauka i 37 magistara, saznaje BUKA.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, najviše nezaposlenih doktora nauka dolazi iz Banjaluke – njih 8, zatim 4 iz Bijeljine, 3 iz Istočnog Sarajeva po dva iz Doboja i Zvornika te po jedan iz Trebinja.

Što se tiče magistara, 18 je iz Banjaluke, 8 iz Istočnog Sarajeva, 4 iz Trebinja, 3 iz Prijedora, 2 magistra iz Bijelijne, te po 1 magistar iz Doboja i Zvornika.

Inače prema ranije objavljenim podacima, prosječna dužina čekanja na posao na evidenciji nezaposlenih lica zavisi prije svega od stepena stručne spreme, zanimanja, dodatnih znanja i sposobnosti koje osoba posjeduje, pokretljivosti van mjesta prebivališta, koliko je aktivna u traženju posla, broja iskazanih potreba u tom zanimanju, kao i od broja nezaposlenih građana sa istim zanimanjem.

U okviru visoke stručne spreme, do zaposlenja najbrže dolaze profesori matematike, profesori matematike i fizike, profesori informatike, ljekari i diplomirani inženjeri elektrotehnike. Prosječna dužina čekanja na zaposlenje ovih građana je do godinu dana.

Prema informacijama koje je objavio direktor Zavoda za zapošljavanje RS Damjan Škipina početkom januara ove godine je sa visokom stručnom spremom najviše nezaposlenih lica iz finansijske oblasti i diplomiranih ekonomista, diplomiranih pravnika i diplomiranih inženjera poljoprivrede. On je iznosio podatke za novembar 2023.

Na evidenciji Zavoda u oblasti prosvjete najviše je bilo registrovanih profesora razredne nastave. Uspkros tome neki od ovih zanimanja su i među najtraženijim radniicma.

On je naveo da su najtraženiji radnici sa srednjom stručnom spremom medicinske sestre, ekonomski i mašinski tehničari, dok su poslodavci iskazali potrebu i za šumarskim, farmaceutskim i građevinskim tehničarima. Kada je riječ o visokoj stručnoj spremi, Škipina dodaje da su najtraženiji profesori razredne nastave, diplomirani ekonomisti i vaspitači u predškolskim ustanovama, kao i ljekari, pravnici, profesori fizike i matematike.

U sklopu istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje na godišnjem nivou sprovode Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje, organizovano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih (bez poslodavaca iz javne uprave, zdravstva i obrazovanja).

Od ukupno 1.248 anketiranih, 781 poslodavac (63 posto) je iskazao potrebu za zapošljavanjem 4.760 novih radnika u 2024. godini, uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja, što je za 15 odsto manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje i ukazuje na to da se procenjuje usporavanje u novom zapošljavanju u idućoj godini.

Najveće procjenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42 posto), zatim trgovini (17 posto), građevinarstvu (13 posto), ugostiteljstvu (11 posto) itd.

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV), i to 64 odsto. Slijede radnici sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS) 19 posto, te za radnici visoke stručne spreme (VSS) 6,8 posto.

Najtraženija zanimanja III i IV stepena srednje stručne spreme u 2024. godini prema rezultatima anketiranja će biti: prodavač – trgovac, konobar, bravar, zavarivač – varilac, vozač kamiona, kuvar, šivač, stolar, zidar, tesar, mašinski tehničar. Iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inžinjerima elektrotehnike, sistem inžinjerima, programerima – IT developerima i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inžinjerima.

(Buka)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button