ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Udruženje penzionera Milići pokrenulo inicijativu za povećanje članarine sa 3 KM na 4 KM

Udruženje penzionera Milići je na zahjtev većeg broja članova, pokrenulo inicijativu za povećanje članarine za 1 KM odnosno sa 3,00 na 4,00 KM. Predsjednik Udruženja Radomir Golić kaže da ovo povećanje od jedne marke neće ugroziti nikoga a budžet Udruženja će biti veći za oko 14 000 KM koje će biti usmjerene na pomoć penzionerima.

„Na ovu inicijativu smo se odlučili na zahtjev većeg broja članova Udruženja s jedne strane a s druge strane povećanje penzija zahtijeva i povećanje članarine. Ocjena je da praktično ovo povećanje od  1KM neće ugroziti nikoga a mi ćemo u tom slučaju prikupiti 13-14 hiljada“ – kaže Golić.

On navodi da su potrebe i razlozi za inicijativu višestruki.

„Cilj nam je da što više sredstava obezbijedimo za pomoć našim porodicama. Danas sam dobio podatak da 263 penzionera primaju penziju manju od 400 KM. Ta sredstva nisu dovoljna za život jednog penzionera a u prilog tome govori i podatak da nam je od januara do danas umrlo 18 penzionera, što se nikada niije desilo. Razlozi ovakve stope smrtnosti leže i u činjenici da nemaju da kupe lijekove i često imamo situaciju da nam u Udruženje penzionera dolaze članovi i traže 20 KM za lijekove. I upravo ovim povećanjem članarine, mi bi mogli više da pomognemo našim članovima“ – kaže Golić.

udruženje  penzionera - radomir golić milići

Povećanje članarine, zahtijeva i podizanje granice iznosa penzije kada je u pitanju pomoć.

„Do sada je granica bila visina penzije do 350 KM a na Upravnom odboru sada trebamo da donesemo odluku da je granica 400 KM jer je većina penzionera najnovijim povećanjem prešla prethodnu granicu. Sredstva koja bi dobili povećanjem članarine koristili bi i za banjsku rehabilitaciju. Prošle godine mi smo sa 50 % fianansirali banjsko liječenje za 10 naših penzionera a njih 7 je dobilo besplatno banjsko liječenje preko Vlade RS. Želimo da ovaj broj podignemo do 30 korisnika. Dalje, sredstva bi koristili kao i do sada za posjete starim i bolesnim članovima, prvenstveno u ruralnim područjima.Plan je i da snosimo dio putnih troškova za odlazak u zdravstvene centre van naše opštine, kao i da  obezbijedimo interventnu pomoć u slučaju teške životne situacije ili tragedije u porodici“ – kaže Golić.

Članovi koji nisu saglasni sa povećanjem članarine obavezni su da dođu u Udruženje i daju izjavu ili da to učine pozivom na broj 056 741 564.  Članovi koji su saglasni nisu dužni da dolaze u Udruženje niti da potpisuju izjavu.

„Ukoliko procenat ljudi koji nisu saglasni pređe 20% ova inicijativa neće proći, odložićemo je. Mi se nadamo da će penzioneri razumjeti i da će biti saglasni sa povećanjem. Primjera radi, onaj penzioner koji je do sad imao najnižu penziju, povećanjem je dobio nekih 27 KM a 1KM od tog iznosa njemu neće puno značiti ali kolektivu hoće. Naš budžet u prošloj godini bio je oko 45 000 KM a ukoliko povećamo članarinu taj iznos bi bio nešto veći od 50 000 KM, jer nam se i broj članova povećava“ – kaže Golić.

Trenutno na području opštine Milići ima 1515 penzionera a njih 1286 su članovi Udruženja.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button