BiHističemonaslovnaRegija BiračRegionRepublika SrpskaVijesti

Zimska pomoć za socijalno ugrožene u Milićima,Vlasenici,Zvorniku i Osmacima

U okviru projekta “Zimska pomoć 2023-24”, koji Crveni krst Republike Srpske realizuje posredstvom Društva Crvenog krsta/križa BiH i uz finansijsku podršku Schweizerisches Rotes Кreuz, danas su u Vlasenici potpisani ugovori o realizaciji projekta u opštinama Vlasenica,Milići, Osmaci i Gradu Zvorniku.

Potpisivanju, sa predstavnicima organizacija Crvenog krsta pomenutih lokalnih zajednica, je prisustvovao Generalni sekretar Crvenog krsta RS Rajko Lazić i načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević.

zimska pomoć - ugovori potpisani

“Danas smo u Vlasenici u ime Crvenog krsta Republike Srpske potrpisali ugovore za realizaciju projekta “Zimska pomoć” koji već dugi niz godina provodimo sa Švajcarskim rvenim ksrtom. Devet lokalnih zajednica u Republici Srpskoj je podržano kroz projekat. Već u narednoj sedmici sredstva će biti operativna. Do sada je Švajcarski Crveni krst kroz projekat “Zimska pomoć” obezbijedio ukupno 1 200 000 KM za nekih 8000 korisnika  i stoga izražavam zahvalnost Švajcarskom crvenom krstu” – kaže Rajko Lazić generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske.

zimska pomoć - ugovori potpisani

Načelnik opštine Vlasenica, koja je bila domaćin potpisivanja, kaže da je ovo dobar vid saradnje Crvenog krsta RS sa lokalnim zajednicama. “Na ovakav način samo ćemo doprinijeti boljem rješavanju problema naših građana. Imamo u najavi neke nove projekte koji se tiču tuđe njege to aktivnog starenja. Naš je cilj da vodimo brigu o populaciji koja je ugrožena i mi ćemo uvijek podržati sve projkete koji idu u tom smjeru. Čestitam na potpisivanju ugovora i neka ih svake godine bude što više” – izjavio je načelnik Kraljević i dodao da opština Vlasenica godinama pomaže rad Narodne kuhinje.

Zahvaljujući projektu “Zimska pomoć”, 30 porodica u Zvorniku biće novčano podržano – kaže Dana Mićić sekretar GO Crvenog krsta Zvornik.

zimska pomoć - ugovori potpisani

“U saradnji sa Gradskom upravom i Centrom za socijalni rad odredili smo 30 korisnika koji su stariji od 65 godina i sami su i nekoliko višečlanih ugroženih porodica. Ovom prilikom se zahvaljujemo Crvenom krstu RS i Društvu CK, te Švajcarskom CK jer novčana pomoć mnogo znači našim korisnicima. Hranu možda dobiju i od ostalih donatora a rijetko novac, koji im je potreban da plate struju, lijekove…” – kaže Mićićeva i dodaje da je za ove potrebe u Zvorniku kroz projekat odobreno 9950 KM.

Slavica Rajić, sekretar OO Crvenog ksrta u Osmacima kaže da će ova organizacija rasporediti 10 000 KM na 27 korisnika. “Odobren nam je maksimalan iznos. Porodice koje imaju više članova dobiće i više sredstava a obuhvaćene su kategorije po kriterijumu donatora. Ovo je izuzetno dobra pomoć i drago nam je da i mi iz malih sredina, možemo da apliciramo na ove projekte i pomognemo našem ugroženom stanovništvu” – kaže Rajićeva.

Milica Kraljević sekretar OO Crvenog krsta Vlasenica ističe da je ova lokalna zajednica drugi put obuhvaćen projektom. “Opština Vlasenica već drugi put realizuje ovaj projekat u cilju pomoći ugroženom stanovništvu. Kroz ovaj projekat biće isplaćena novčana sredstva za 25 porodica iz Vlasenice kojima će ova pomoć mnogo znači. Na raspolaganju nam je 10 000 KM” – kaže Kraljevićeva.

Jovana Petković sekretar OO Crvenog krsta Milići kaže da se na spisku, koji je ova organizacija sačinila zajedno sa Centrom za socijalni rad Milići,nalazi 27 korisnika a iznos sredstava je 10 000 KM. “Uključene su osobe starosti preko 65 godina, višečlane porodice, kao i porodice koje imaju osobu sa invaliditetom . Ovom prilikom zahvalila bih se našoj opštini i Crvenom krstu RS koji je omogućio da aplicirimao na ovaj projekat i da ga realizujemo. Hvala Centru za socijalni rad koji nam je pomogao da lakše dobijemo podatke o budućim korisnima projekta” – kaže Petkovićeva.

Osim navedenih lokalnih zajednica u ovom projektu, čiji ukupan budžet iznosi 88 750 КM biće obuhvaćeno stanovništvo u stanju potrebe u još pet lokalnih organizacija Crvenog krsta u Republici Srpskoj, i to u Novom Gradu, Mrkonjić Gradu, Bijeljini, Palama i Istočnoj Ilidži.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button