ističemoKultura i dešavanjanaslovnaRegija BiračVijesti

40 godina od smrti Branka Ćopića

U Hašanima će danas biti obilježeno 40 godina od smrti Branka Ćopića, jednog od najčitanijih srpskih pisaca.

Nakon polaganja vijenaca ispred Spomen-škole, planiran je nastavak programa i književni čas kod Spomen-kuće “Bašta sljezove boje”.

Obilježavanju će prisustvovati i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Spomen-ploča Branku Ćopiću povodom obilježavanja 40 godina od njegove smrti biće danas otkrivena na ulazu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci a na inicijativu Društva učitelja Republike Srpske.

Srpski pisac Branko Ćopić, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, nadahnuti pripovjedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja koji je pisao svježim, sočnim i slikovitim jezikom, rođen je 1. januara 1915. godine.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a u Narodnooslobodilačkom ratu učestvovao od 1941. godine.

Ćopić je počeo da piše još kao đak učiteljske škole i prije Drugog svjetskog rata objavio je zbirke pripovjedaka “Pod Grmečom”, “Borci i bjegunci” i “Planinci”. Njegova prozna djela su prožeta lirikom, živopisnim realističkim slikanjem života na selu, poznavanjem mentaliteta i psihologije ljudi Grmeča i Podgrmečja, njegovog zavičaja, te vedrinom i vitalnošću duha.

Napisao je veći broj knjiga za djecu, među kojim su: “Bojna lira pionira”, “Put u vedrinu” /poezija/, “U svijetu leptirova i medvjeda”, “Bosonogo djetinjstvo” /priče/, “Ognjeno rađanje domovine” i “Ratnikovo proljeće” /zbirke pjesama/.

Posljednjom zbirkom pripovjedaka “Bašta sljezove boje”, za koju je dobio Njegoševu nagradu, Ćopić se predstavio se kao pisac izuzetne misaonosti i stila, ali i kao razočarani čovjek obuzet melahnolijom i sumornim slutnjama, posebno u uvodu knjige u kojem piše o strepnji od “crnih konjanika” – ubica španskog pjesnika Federika Garsije Lorke.

To kao da je nagovijestilo njegovo samoubistvo 1984. godine u Beogradu. Ostala Ćopićeva djela su: “Prolom”, “Gluvi barut”, “Ne tuguj, bronzana stražo”, “Osma ofanziva” /romani/, “Rosa na bajonetima”, “Surova škola” i “Doživljaji Nikoletine Bursaća” /zbirke pripovjedaka/.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button