BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Loši vremenski uslovi prijete da unište ovogodišnji rod u voćnjacima

Hladni front praćen kišom, i niskim temperaturama već je zahvatio Republiku Srpsku i Federaciju.

Mogu li primjene novih tehnologija, u poljoprivredi, zaštiti voćke od mraza?

U voćnjaku Dragoje Dojčinovića iz Gradiške procvjetala je jabuka i breskva. Strahuje od pojave mraza. Na sve moguće načine pokušavaju da zaštite voćnjak ali kažu sve je u Božijim rukama.

– Početak je marta a vegetacija je kao da je april. I ovo vrijeme bi sad moglo nanijeti štete pojedinim sortama voća pa čak i jabuci – kaže voćar iz Gradiške Dragoja Dojčinović.

Meteorolozi krajem ovog mjeseca najavljuju snijeg i temperature ispod nule. Obistine li se prognoze, prijeti nam prošlogodišnji scenario, kada je loše vrijeme uništilo više od 50 odsto prinosa voća.

– U periodu od 23.3 do 27.3. očekuje nas hladno vrijeme, doće do formiranja snijega a tome svemu pogoduje i pojava mraza i izrazito niske temperature -rekao je Dejan Supić iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda.

Nestabilne vremenske prilike uzrokuju i pojavu biljnih bolesti. Posljedice niskih temepratura jedino kažu, može ublažiti rezidba, jer ona usporava rast biljaka.

-Vi sada vidite da je procvjetala jabuka, kajsija i drenjak i to je za ovaj period godine nenormalno jer je početka marta. A u ovom periodu znamo da pogoduju niske temperature pa tako je moguće da opet nanesu štetu – naglasio je profesor na Poljoprivrednom fakultet u Banjaluci Boris Pašalić.

Temperature u februaru ove godine bile su iznad prosjeka, pa čak i od onih proljetnih mjeseci.

-Ovaj februar možemo da kažemo da je bio najtopliji u posljednjih 136. godina – kaže Supić.

Najbolja mjera borbe protiv mraza je zaštita voćaka vještačkom kišom, odnosno tzv. orošavanjem, korišćenjem anti-frost sistema. Ovo je skup, ali efikasan način zaštite. Voćari češće primjenjuju metod zadimljavanja, tj. paljenja različitog materijala. Mada djelimično efektan, ovaj metod, kažu agronomi, je i izrazito štetan po kvalitet vazduha i treba ga izbjegavati.

Izvor: RTRS

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button