BiHističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Na lokalitetu Dubnica zasađeno 2500 medonosnih stabala

Udruženje pčelara “Matica” Milići počelo je u subotu sadnju medonosnih stabala u okviru projekta “BeeAlive- Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva” koji milićki pčelari realizuju uz podršku Opštine Milići i Udruženja za afirmaciju i razvoj NODAS.

Predsjednik Udruženja “Matica” Marko Tomić kaže da je plan zasaditi 7500 sadnica a na lokalitetu Dubnica zasađeno je oko 2500 sadnica.

medonosnih stabala - NODAS Milići 2024

“Ovdje na lokalitetu Dubnica, na 16 ha opštinske zemlje i na još 8 ha u Vrtočima zasadićemo 7500 medonosnih stabala. Danas su ovdje pčelari, imamo i ljude od struke iz ŠG “Milići”, tu su nam i srednjoškolci da odradimo ovaj posao. Na ovoj lokaciji zasadili smo oko 2500 sadnica običnog bagrema, 500 medonosnog i po 100 sadnica kruse, trešnje, jabuke i nešto malo lipe. Ovaj broj sadnica biće zasađen i u Vrtočima” – kaže predsjednik Udruženja pčelara “Matica” Milići Marko Tomić

Članovi Udruženja pčelara “Matica” Milići rado su se odazvali akciji jer smaraju da će na ovaj način pčelarstvo biti unaprijeđeo. Miloš Perišić, pčelar je više  od 40 godina.

„Ja sam previše zadovoljan. Evo došao sam i danas, i narednih dana ću doći dok se god ne posadi. Ovo je nešto izvanredno za jednu opštinu. I mi ćemo iz Dervente doći ovdje, donijeti pčele na pašu a možda će i u Derventi biti organizovana slična akcija“ – kaže Perišić.

Milenko Avramović pčelarstvom se bavi pet godina. Vjeruje da će sadnja medonosnih sadnica doprinijeti kvalitetnoj ispaši pčela s obziorm da klimatski uslovi iz godine u godinu ne idu u prilog pčelarstvu.

medonosnih stabala - NODAS Milići 2024

„Kako koja godina sve je lošija i lošoija. Mislim da je ovo dobra akcija koju realizujemo i da će sadnja biti uspješna“ – kaže Avramović.

Akciju su podržali i milićki srednjoškolci, njih 22 dali su doprinos . Zoran Mišić maturant SŠC “Milutin Milanković” Milići kaže da je uživao u akciji.

medonosnih stabala - NODAS Milići 2024

„Došli smo na ovu akciju koju je inicirao naš profesor vjeronauke Milan Vuković. Stvarno smo danas uživali. Pored toga što smo obavili društveno-korisni rad, jako lijepo smo se družili i iako nam je ovo prvi put , obećavamo da ćemo učestvovati u ovakvim akcijama još mnogo puta“ – kaže Mišić.

Oduševljenje akcijom ne krije ni Taša Stanković ,takođe maturantkinja milićkog SŠC-a.

medonosnih stabala - NODAS Milići 2024

„Tu sam prvi put. Prvi put pošumljavam. Nije naporno, a i lijepo je vrijeme“ – kaže Taša.

Sadnja medonosnih sadnica dio je projekta “BeeAlive – Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva” koji milićki pčelari realizuju uz podršku opštine Milići i Udruženja za afrimaciju i razvoj NODAS. Načelnik opštine Milići Marko Savić kaže da je ovo najvažnija faza projekta.

„Sadnjom ovih medonosnih stabala opština Milići i pčelari, dobiće najproduktivniju i najveću pašu za pčelinje zajednice i ovo je najbolji način da se podstakne razvoj pčelarstva u opštini Milići. Ja bih svakako iskoristio priliku da se zahvalim i učenicima i rukovodstvu škole, direktoru Goliću i profesoru Vukoviću, kao i pčelarima koji su došli da sade medonosno bilje“ – kaže načelnik Savić i dodaje da je pčelarstvo grana privrede u koju lokalna zajednica planira da ulaže mnogo.

„Sadnjom ovih medonosnih sadnica, mi ćemo u narednom periodu zanoviti šumske površine koje su u vlasništvu opštine a koje su u protekom periodu devastirane i na taj način, osim dobrobiti za pčele zaštitićemo i eko sistem“ – naglašava Savić.

Sadnju medonosnih stabala propratio je i predstavnik Udruženja za razvoj i afirmaciju NODAS Šemsudin Maljević. On kaže da su Milići uz opštinu Tešanj, koja je takođe dio projekta, dvije lokalne zajednice koje će na pdoručju cijelog Balkana imati najveću sadnju medonosnog drveća u jednoj godini.

„Vrlo rijetke su akcije ovog obima i ovakvog odaziva. Želimo doprinijeti ne samo stabilnosti u proizvodnji pčelarstva već i široj ekološpkoj slici – doprinosi se i biodiverzitetu i ublažavanju klimatskih promjena. Ove parcele su ljudskom rukom degradinrane i jako mi je drago da ovo danas teče onako kako treba“ – ističe Maljević.

Ukupna vrijednost projekta “BeeAlive – Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva” za opštinu Milići je 40 hiljada eura a njegova realizacija je počela u oktobru poršle godine.

Detaljnije o projektu “BeeAlive- Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva”, pročitajte na LINKU

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button