ističemonaslovnaRegija BiračRepublika SrpskaVijesti

Obilježena 31 godina od stradanja 15 boraca iz Dervente

U Vlasenici je u subotu  obilježena 31 godina od pogibije 15 boraca derventske 327. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske, na području Vlasenice. Pripadnici ove brigade poginuli su u rejonu Cerske 9. marta 1993. godine. Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević poručio je sa ne smije nikada zaboraviti žrtvu ovih boraca za stvaranje Republike Srpske.

“Danas su i Zadušnice, dan kada se sjećamo naših preminulih i evo dan kada dajemo parastos borcima iz Dervente. Drago mi je da porodice poginulih zajedno sa boračkim organizacijama Dervente i Vlasenice, zajedno obilježavaju ovaj datum. Na nama je da o ovim događajima govorimo mlađim generacijama da se ne zaboravi” – poručio je načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević.

Čedo Vujičić, predsjednik Gradske boračke organizacije Derventa kaže da su osjećanja pomiješana svaki put kad dolazi u Vlasenicu.

“Miješaju nam se osjećaji. S jedne strane dolazimo u grad koji su u dobroj mjeri odbranili naši borci koji su ovdje ostavili i svoje živote a s druge strane, ponosni smo na činjenicu da je Vlasenica jedan lijep grad. Mi moramo gajiti kulturu sjećanja. Moramo naše mlade učiti šta se desilo, ali isto tako i da njeguju mir sa svojim komšijama. GBO Derventa će i dalje organizovati dolaske ovdje u Vlasenicu i brinuti o porodicama naših poginulih boraca.Naši borci koji su poginuli bili su u najboljim godinama. Zamislite da su danas živi!” – kaže Vujičić.

Mirko Todorović pripadnik brogade, kaže da je bataljon tada došao da pomogne na teškom terenu, teškom ratištu.

“Dejstva su bila teška, uslovi zimski. Naših 15 saboraca je poginulo isto toliko je ranjeno. Evo danas smo ovdje da odamo počast našim saborcima. Svi oni koji su dali svoje živote ne smiju biti zaboravljeni a mi se moramo boriti da u miru sačuvamo Republiku Srpsku da njihova žrtva nije bila uzaludna” – kaže Todorić.

boraca - derventa 327 motorizovana brigada

“Borci iz Dervente su dali svoje živote za RS. Mi nastavljamo tradiciju obilježavanja njihove pogibije, zajedno sa njihovim porodicama i predstavnicima boračke organizacije. Evo i danas, Republiku Srpsku napadaju sa svih strana .Mi ne želimo da uzmemo tuđe, želimo samo da sačuvamo svoje, za šta smo se borili i izborili” – rekao je predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Mile Simanić.

boraca - derventa 327 motorizovana brigada

U odbrani Vlasenice živote su izgubili Janko Marić, Slobodan Davidović, Željko Dujaković, Borko Nović, Miloš Milanković, Mitar Popović, Mirko Davidović,Mirsad Mujačić,Miladin Udovičić, Nedeljko Đekić, Petar Čolić, Rasim Mehmedović, Dražen Bojanić, Vinko Demirović i Nedeljko Dragojlović.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button