ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Osnovci sa ŠG “Milići” zasadili sadnice smrče povodom Dana šuma

ŠG “Milići” juče je ugostilo učenike tri odjeljenja drugog razreda OŠ “Aleksa Jakšić” Milići, povodom 21.marta – Svjetskog dana šuma. Učenici su ovom prilikom saznali šta je šuma, čemu služi, koje su globalne funkcije šume kao i njene upotrebne funkcije. Takođe, zasadili su nekoliko sadnica smrče.

“Naučila sam da ne treba da zagađujemo šumu. Ako zasadimo drvo ono nam vraća tako što nas štiti od vjetra i čini našu okolinu zdravijom“ – kaže učenica Ivona Bačić.

dan šuma - ŠG Milići

„Danas smo posadili sadnice  i vidjeli kako izgleda bor“ – kaže Mihajlo Borić.

„Ne treba da bacamo smeće i zagađujemo prirodu“ – poručuje Željka Todorović .

„Šume nam služe za čist vazduh“ – kaže Veljko Sušić.

„Najzanimljivije mi je danas bilo kad smo sadili sadnice“ – kaže Jovana Štrbac.

„Trebamo da sadimo drveće, što više. I kad poraste, možemo da  ga isiječemo i napravimo nešto od njega“ – kaže Marko Madžarević.

„Drveće nam daje kiseonik , da možemo da dišemo“ – kaže Mihajlo Marinković.

„Drveće ne bi trebali da siječemo jer nam daje kiseonik“ – kaže Jovan Pajić.

dan šuma - ŠG Milići

U pratnji učenika, bile su učiteljice Dragana Aleksić, Vinka Pavlović i Rajka Alempić.

Rajka Alempić učiteljica II2 odjeljenja, kaže da je posjeta ŠG “Milići” i Dan šuma, jedan od načina da se djeca, još kao osnovci, nauče kako treba da se ophopde prema životnoj sredini.

dan šuma - ŠG Milići

“S obzirom da nam se ova tema poklapa sa sadržajem koji trenutno djeca izučavaju iz predmeta “Moja okolina”, ova posjeta nam je od velikog značaja i zahvaljujemo se direktoru šumskog gazdinstva i njegovim saradnicima na gostoprimstvu” – kaže Rajka Alempić učiteljica II2 odjeljenja.

 V.d.direktora ŠG “Milići” Zoran Kipić kaže da ovo gazdinstvo redovno vrši pošumljavanje na teritoriji kojom gazduje.

„Mi smo sve predviđene površine za pošumljavanje pošumili, sve vlastitom radnom snagom. Takođe, pružićemo podršku i pčelarima tako što ćemo na lokalitetu Vukovići, zasaditi 1200 sadnica medonosnih stabala, čime dajemo doprinos realizaciji projekta “BeeAlive – Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva”, koji Udruženje pčelara “Matica” Milići realizuje uz podršku Opštine Milići i Udruženja za razvoj i afirmaciju NODAS.Određena podrška stoji i Lovačkom udruženju u smislu održavanja puteva, davanja lokaliteta za pravljenje lovačkih kuća i čeka. Sada smo u nekim pregovorima, da LU angažujemo na povremenim i privremenim poslovima kako bi ovo Udruženje ostvarilo određene prihode“ – kaže Kipić.

Kada su u pitanju devastirane šume, Kipić navodi da su „golom sječom“ uglavnom stradale privatne šume.

„Te gole sječe su u određenoj mjeri zaustavljene. To su prvenstveno privatne šume i tzv.begluci gdje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Što se tiče šuma koje su u državnom vlasništvu, mi tu imamo apsolutnu kontrolu i šteta se tu kreće od 150 do 200 m³, što je u granicama normale imajući u vidu da gazdujemo površinom na nekih 12 500 ha. Mi radimo na rješavanju tih problema i ove godine  ćemo još manje imati tih šteta. U saradnji sa policijom ćemo nezakonitu sječu i promet sankcionisati a s druge strane, tražićemo prostor za ljude koji žive od sječe i prodaje šume da u zakonskim okvirima to rade u državnoj šumi“ – ističe Kipić.

Dan šuma ustanovljen je 1971. godine da bi se ukazalo na značaj šuma i brojne koristi koje od njih ima čovječanstvo.Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, samo jedan hektar šume proizvede godišnje 800 tona kiseonika.Šume u Republici Srpskoj prostiru se na oko 1,1 milion hektara i godišnje obezbijede oko 875 miliona tona kiseonika, navode iz Zavoda za statistiku Srpske.

Ove godine Dan šuma se obilježava pod sloganom “Šume i inovacije, nova rješenja za bolji svijet”.Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button