ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Podijeljeno 7000 sadnica voća vlaseničkim poljoprivrednicima

U opštini Vlasenica je podijeljeno oko 7000 sadnica šljive, jabuke, kruške, trešnje, dunje i drugih vrsta voća. Ovim vidom podrške Opštine Vlasenica, obuhvaćeno je 110 korisnka – kaže šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlaseniac Željko Damljanović.

sadnica voća - podjela vlasenica 2024

“Radi se o sadnicima za koje su se ljudi prijavljivali na javbe pozive na jesen prošle godine i nedavno. Korisnici su plaćali 1 KM po sadnici. Tu su sadnice šljive, kruške jabuke, trešnje, višnje dunje i ostalih vrsta voća. Ovo je jo jedna od dugoročih mjera koje provodi opština Vlasenica u cilju poboljšanja poljoprivredne proizvodnje, što je jedan od strateških prioriteta opštine Vlasenica” – kaže Damljanović.

Milosav Mijić iz Vlasenice dobio je 40 sadnica voća. “10 dunja, 10 krušaka i 20 šljiva. Nakih 15 godina, posjedujem voćnjak na 9 dunuma, na selu a voće koristim u različite svrhe” – kaže Mijić.

sadnica voća - podjela vlasenica 2024

Jevto Đurić iz Simića ima oko 200 stabala šljive požeške a danas je dobio  30 sadnica. Kaže da se voćarstvom bavi iz hobija.

“Sad sam naručio 20 šljiva čačanki, 5 krušaka i 5 jakbuka. Da se ima šljiva za rakiju, pekmez, slatko, malo za unučiće. Ovo je jako dobra prilika, da možemo po 1 KM da naručimo sadnicu. Nama penzionerima svaka marka znači. Hvala ljudima iz opštine koji su se potrudili da nam ovo obezbijede“ – poručuje Jevto.

Petra Brkić iz Vlasenice bavi se poljoprivredom. Ima tri voćanjaka koja će obnoviti novim sadnicama.

sadnica voća - podjela vlasenica 2024

„Naručila sam 100 sadnica ove godine. Šljiva 60 sadnica a ostalo su kruške, jabuke i višnje. Hvala našoj opštini koja nam je omogućila da umjesto 5 KM, sadnicu  platimo 1 KM. Voće koristimo za sve” – kaže Petra.

Sanja Stjepanović iz poljoprivredne zadruge “Zdravo” Vlasenica kaže da je najveće interesovanje vladalo za sadnice šljive ali u porastu je i interes za dunju.

“Najviše uzimaju šljivu čačanku rodnu a tu negdje su jabuka, kruška viljamovka a ove godine i dunja” – kaže Stjepanovićeva i dodaje da agronomi stoje na raspolaganju poljoprivrednicima za stručne savjetodavne usluge.

Trenutno u opštini Vlasenica aktivan je i javni pozov za nabavku plastenika površine 50 i 100 kvadrata, čiju nabavku sa po 40 % finansiraju Opština Vlasenica i Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata a korisnici sa sa 20 % – podsjeća šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović.

“Takođe smo i ljude koji su ranije dobii plastenike podržavali kroz nabavku rasadnog materijala. Ponovo podsjećam, to je jedan od strateških prioriteta, posebno, imajući u vidu ski-centar Igrišta koji će zahtijevati velike količine, prije svega domaće zdrave hrane potraživati, što će nadam se naši proizvođači moći da ispoštuju i da nađu sebe na tržištu” – kaže Damljanvić.

Javni poziv za plastenike otvoren je do 25 marta do 15:00 časova.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button